niedziela, 25 maja 2014

Keks Malibu

Składniki:
- 5 jajek
- 250g margaryny lub masła
- 340g mąki pszennej
- 80g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140g kandyzowanego ananasa
- 50g wiórków kokosowych
- 60g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki likieru kokosowego
*dodatkowo
- cukier puder
- likier kokosowy

Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy jajka, likier (jeśli masa się zważy to nie szkodzi), następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dalej miksujemy.
2. Dodajemy wiórki kokosowe, ananasa, pokrojoną czekoladę, mieszamy łyżką.
3. Średnią keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką. Do formy wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka).
4. Gotowe ciasto wykładamy z piekarnika, studzimy. Później polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i likieru.

6 komentarze:

Unknown pisze...

wygląda apetycznie, zapisuję przepis:)

babka z rodzynkiem pisze...

Bardzo ciekawy przepis-ciasto fantastycznie wygląda!

madlene17 pisze...

Jak z Malibu to ja poproszę kawałek:)

Antenka pisze...

dobrym keksem nigdy nie pogardzę:) boski:D

Unknown pisze...

Fajny przepis

gin pisze...

Cudownie egzotyczny :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne