wtorek, 14 stycznia 2014

Wiatraczki krucho-drożdżowe

Składniki:
*na ciasto
- 5 żółtek
- 750g mąki pszennej
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 500g margaryny
- 50g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
*dodatkowo
- słoik marmolady
- cukier puder
- słodka śmietana

Sposób przygotowania:
1. Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm, kroimy na małe kwadraty. Narożniki kwadratów nacinamy i naprzemiennie zawijamy do środka, tworząc wiatraczki.
3. Ciastka układamy na blaszce obsypanej mąką, na każdym robimy kleksa z marmolady. Pieczemy ok. 20 min. w 190 stopniach, aż się zrumienią, gotowe studzimy.
4. Z cukru pudru i słodkiej śmietany przygotowujemy gęsty lukier, którym smarujemy upieczone wiatraczki.

5 komentarze:

W mojej kosmetyczce pisze...

Muszę je kiedyś w koncu zrobić.

Ash pisze...

Urocze te wiatraczki :) Bardzo lubię kruche ciasteczka z marmoladą, kojarzą mi się z dzieciństwem.

Natalie pisze...

Smak dzieciństwa :)

Kasia pisze...

Ale mi się cudownie zrobiło od samego patrzenia... Lubię takie delicje, bardzo nawet :)

Marta T. pisze...

Po prostu nie mogę się napatrzeć na te wszytskie wypieki! ;)
Obserwuję ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi