środa, 30 października 2013

Ryba z sosem z boczniaków

Składniki:
- 4 średnie filety rybne
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 150ml gęstej kwaśnej śmietany
- 30dag boczniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- majeranek
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na kilka minut.
2. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, następnie wrzucamy pokrojone w paski boczniaki, smażymy przez kilka minut, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
3. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki, zalewamy podduszone grzyby i gotujemy ok. 20 min.
4. Przyprawioną rybę oprószamy w pozostałej mące, smażymy na złoto, na dobrze rozgrzanym oleju.
5. Gotową rybę polewamy sosem grzybowym. Jako dodatek do ryby przygotowałam makaron z mieszanką mrożonych warzyw.

poniedziałek, 28 października 2013

Makaron z kurczakiem w serowej odsłonie

Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 op. makaronu ( użyłam makaronu Gniazda 5 zbóż firmy Lubella)
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- ok. 10 dag sera gorgonzola
- 6 suszonych pomidorów z oliwy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- świeże listki oregano

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.
2. Kurczaka kroimy na małe paski, przyprawiamy go solą i pieprzem, następnie podsmażamy na 2 łyżkach oleju z suszonych pomidorów wraz z zmiażdżonym czosnkiem. Gdy kurczak będzie gotowy dodajemy pokrojone pomidory, natkę pietruszki, kawałki szynki parmeńskiej, chwilę smażymy.
3. Do kurczaka dodajemy odcedzony makaron, pokrojony w kostkę ser i chwilę smażymy, aż ser się rozpuści, przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie przekładamy na talerze i posypujemy świeżymy listkami oregano.

Risotto z cukinią i klopsikami

Składniki:
- 300g ryżu do risotto
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 30g startego parmezanu
- sól i pieprz
*na klopsiki
- 300g mielonej wieprzowiny
- 50g gotowanej szynki
-50g startego parmezanu
- 1 jajko
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- mąka do obtoczenia klopsików
- oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną na drobno szynkę, posiekaną pietruszkę, jajko, parmezan, sól do smaku, mieszamy, formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące. Klopsiki smażymy na złoto, gotowe ściągamy z patelni.
2. Na maślę podsmażamy posiekaną cebulę i cukinie pokrojoną na małe plasterki, dodajemy ryż, chwilę smażymy, wlewamy wino, po jego odparowaniu partiami dodajemy bulion, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie prawię miękki wrzucamy usmażone klopsiki i chwilę gotujemy. Przed podaniem mieszamy z parmezanem, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

sobota, 26 października 2013

Aksamitna zupa dyniowa z pierożkami

Składniki:
- 1kg dyni
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 mała cebula
- 3 łyżki masła
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- świeże oregano
- 1 op. tortellini nadziewanych serem ricotta

Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy, pozbywamy się nasion, kroimy na mniejsze kawałki, cebulę siekamy, jabłko i włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy dynię, włoszczyznę, jabłko, curry i paprykę, chwilę smażymy. Później wlewamy bulion i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
2. Gdy zmiękną garnek zestawiamy z palnika, całość miksujemy, ponownie stawiamy na palnik i jeszcze chwilę gotujemy, przyprawiamy odrobiną gałki, solą i pieprzem do smaku.
3. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi pierożkami według przepisu na opakowaniu, można posypać listkami świeżego oregano.

czwartek, 24 października 2013

Najlepsze ciasto na pierogi

Składniki:
- 50g miękkiego masła
- 0,5kg mąki pszennej (użyłam Lubelli do pierogów)
- 1 szklanka wody w temp. pokojowej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło, które siekamy nożem i rozcieramy palcami. Następnie wbijamy jajko i żółtka, posypujemy solą, zagniatamy, stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne, miękkie i odchodzące od rąk odstawiamy na 15 min., przykrywając ściereczką.
2. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy (dosyć ciężko się rozwałkowuje, ale czym ciasto cieńsze, tym lepsze). Wycinamy kółka, nakładamy dość sporo farszu, zalepiamy. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gdy wypłyną jeszcze chwilę gotujemy (ważne by były miękkie, ale nie rozgotowane). Ciasto jest dla mnie idealne, łatwo się lepi, pierogi po ugotowaniu są mięciutkie i nie rozlatują się, smakują doskonale z farszem na słodko jak i na słono. Ugotowane pierogi można zamrozić lub odgrzać (ugotować lub podsmażyć na patelni), gdyż smakują równie dobrze.
Inspiracja:artkulinaria



Przykładowe farsze do pierogów:

"Ze szpinakiem i serem ricotta"
- 250g ricotty
- 250g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek startego parmezanu
- sól i pieprz
Zmiażdżony czosnek podsmażamy na maślę, dodajemy delikatnie poszatkowany szpinak, solimy i smażymy aż zmięknie (jeśli puści dużo wody to go odcedzamy). Szpinak łączymy z serem ricotta i parmezanem, całość przyprawiamy solą i pieprzem.

"Ruskie"
- 700g ugotowanych ziemniaków
- 300g białego sera
- 2 cebule
- olej
- sól i pieprz
- boczek
Tłuczkiem mieszamy ziemniaki z serem, dodajemy pokrojoną i podsmażoną 1 cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostałą cebulę szatkujemy i podsmażamy z pokrojonym boczkiem, by powstały skwarki do polania gotowych pierogów, z wcześniej przygotowanym farszem ziemniaczano-serowym.



środa, 23 października 2013

Placuszki z dynią i mascarpone

Składniki:
- 125g serka mascarpone
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2,5 szklanki dyni startej na tarce i odciśniętej z nadmiaru wody
- 1/3 szklanki cukru
- olej do smażenia
- miód do smarowania

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy serek z dynią, następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając wlewamy mleko. Pod koniec wsypujemy cukier.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po 2 łyżki masy na jeden placek i smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu (podczas smażenia delikatnie je przewracamy). Gotowe przekładamy na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym przekładamy na talerz i polewamy miodem.

wtorek, 22 października 2013

Minestrone-włoska zupa warzywna

Składniki:
- 600g pomidorów
- 50g cebuli
- 200g marchwi
- 300g ziemniaków
- kawałek pora i selera
- 2 litry bulionu warzywnego
- 80g białej fasoli wcześnie namoczonej i ugotowanej do miękkości
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- bazylia
- sól i pieprz
- parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy, ziemniaki, marchew, por, seler obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 15 min.
2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i również podsmażamy na patelni, później przekładamy do gotującej się zupy wraz z fasolą i zmiażdżonym czosnkiem.
3. Gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie dodajemy posiekaną bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę jeszcze gotujemy. Gotową nalewamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.
Inspiracja:kulinarnapiniata

niedziela, 20 października 2013

Zupa pomidorowa z warzywami

Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 2 małe marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółty kabaczek
- 10dag żółtej fasolki
- 1 cebula
- 4 duże pomidory
- ćwiartka młodej kapusty
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- mielona papryka
- listka laurowe
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- cukier
- 1/2 op. makaronu muszelki
- 2 łyżki posiekanej bazylii

Sposób przygotowania:
1. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, miksujemy.
2. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy obraną, pokrojoną w plasterki marchewkę, kabaczek i paprykę w kostkę, chwilę smażymy. Następnie wlewamy zmiksowane pomidory, koncentrat, kilka listków laurowych, zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem, gotujemy do miękkości warzyw.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i wrzucamy do zupy, całość gotujemy jeszcze 5 min.
4. Na końcu przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, wsypujemy posiekaną bazylię.

piątek, 18 października 2013

Placki rybne w sosie ziołowym

Składniki:
*na placuszki
- 1 szklanka mleka
- 0,5g szafranu
- 4 ziemniaki
- 500g pstrąga
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 10 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
*na sos
- 1 mały jogurt grecki
- kilka gałązek mięty
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Mleko z szafranem podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, gdy zacznie się gotować dodajemy oczyszczoną i osuszoną rybę, gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy, przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
2. Natkę pietruszki siekamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości z ząbkami czosnku w łupinach, odcedzamy, przekładamy do miski, obieramy czosnek.
3. W misce mieszamy ryby, zgniecione ziemniaki, pietruszkę, czosnek, mąkę, skórkę z cytryny i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy placuszki, przekładamy na talerz i wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Następnie na rozgrzanej oliwie smażymy placuszki na złoty kolor, delikatnie przewracając.
4. Zioła na sos drobno siekamy, mieszamy je z jogurtem i skórką z cytryny. Gotowe placuszki polewamy ziołowym sosem.

czwartek, 17 października 2013

Makaron z sosem dyniowym

Składniki:
- 250g makaronu (użyłam Penne z mąki Durum firmy Elovena)
- 1 szklanka puree z dyni
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 200g pieczarek
- 100g serka mascarpone
- 1 garść pestek dyni
- 4 łyżki startego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- papryczka chili w proszku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, gdy lekko się zezłocą dodajemy puree z dyni, serek mascarpone, bulion, mieszamy, przyprawiamy gałką muszkatołową, chili, solą i pieprzem, chwilę gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje.
2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, gotowe przekładamy na talerzyk.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i przekładamy do dyniowego sosu, chwilę podgrzewamy, aby całość się połączyła. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i uprażonymi pestkami.

środa, 16 października 2013

Malinowe krążki

Składniki:
*na ciasto
- 15 dag masła
- 20 dag mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
*dodatkowo
- 250g sera ricotta
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 4 łyżeczki płynnego miodu
- 1,5 szklanki malin
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (grubość ok. 0,5cm.) i wycinamy kółka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.
2. Połowę malin miksujemy z serem i miodem. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, mieszamy. Połowę ciasteczek smarujemy masą malinową, na to kładziemy pozostałe ciastka i smarujemy ponownie masą, ozdabiamy pozostawionymi malinami. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

poniedziałek, 14 października 2013

Makaron z serem-polskie smaki dzieciństwa

Składniki:
- 250g białego sera
- 1 mała kwaśna śmietana 18%
- cukier
- 250g makaronu świderki
- owoc np. brzoskwinia, nektarynka

Sposób przygotowania:
1. Śmietanę mieszamy z serem, dodajemy cukier według uznania (kto woli wersje słodszą dodaje go dość sporo), całość dokładnie mieszamy.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i łączymy z wcześniej przygotowanym serem. Wykładamy na talerze i ozdabiamy ulubionymi owocami.


sobota, 12 października 2013

Kukurydziane placki z dyni

Składniki:
- 2 jajka
- 5 łyżek kaszki kukurydzianej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 0,5kg dyni (po obraniu)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej
- jogurt naturalny

Sposób przygotowania:
1. Dynię ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do niej mąkę, kaszkę, posiekany czosnek, jajka przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
2. Placki smażymy na małej ilości oleju, gotowe wykładamy na talerze, polewamy jogurtem naturalnym.

czwartek, 10 października 2013

Sernik z rabarbarem

Składniki:
*na ciasto
- 100g masła
- 50g cukru
- 225g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę
- 200g gęstego naturalnego jogurtu
- 800g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego
- szczypta soli
- 150g cukru
*na mus
- 100g cukru
- 500g rabarbaru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka soku jabłkowego
*dodatkowo
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od utarcia masła z cukrem i jajkiem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie ciastem wylepiamy dużą tortownicę (ok. 28cm średnicy) spód i połowę wysokości brzegów.
2. Śmietanę łączymy z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka, budynie, miksujemy. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno i gotowe dodajemy do masy śmietanowej, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy wylepionej ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 min. pieczenia ciasto nacinamy 1cm od brzegu tortownicy i pieczemy jeszcze przez ok. 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pozostawiamy w nim ciasto przez ok. 20 min. z lekko uchylonymi drzwiczkami.
3. Rabarbar myjemy, obieramy jeśli jest łykowaty, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie. Budyń śmietankowy mieszamy z szklanką soku, wlewamy do gotującego się rabarbaru i gotujemy, mieszając aż powstanie konsystencja budyniu. Gotowy mus wykładamy na wystudzony sernik i całość wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody, wlewamy do śmietany, miksujemy. Śmietanę przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasto, na końcu wkładamy do lodówki na kilka minut.
Ispiracja:ucztadlapodniebienia

wtorek, 8 października 2013

Nudelsalat-czyli niemiecka sałatka z makaronem

Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu
- 3 pomidory
- 3 ogórki konserwowe (najlepiej czosnkowe)
- 250g dobrej kiełbasy lub szynki
- majonez
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (ważne, aby go nie rozgotować, może być nawet trochę twardszy),odcedzamy i studzimy.
2. Do makaronu dodajemy pokrojone ogórki, pomidory i wędlinę, mieszamy. Na końcu łączymy z majonezem według uznania, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


niedziela, 6 października 2013

Tagine z kabaczkiem

Składniki:
- 0,5kg wołowiny (antrykot, rozbratel)
- 1 średni żółty kabaczek
- 1 puszka cieciorki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- puszka pokrojonych pomidorów
- po 2 garści suszonych śliwek, moreli, rodzynek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ziaren kolendry
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, chwilę smażymy, następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, gorący bulion, pomidory, koncentrat, słodką paprykę, suszone morele i śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, rodzynki, przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, całość dusimy ok. 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie (od czasu do czasu mieszamy, by nie przypalić).
2. Następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę kabaczka, odsączoną cieciorkę i dusimy jeszcze ok. 30 min. Przyprawiamy jeszcze do smaku i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z kuskusem lub kaszą jęczmienną.


piątek, 4 października 2013

Rumowy murzynek z kruszonką i śliwkami

Składniki:
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 kropli aromatu rumowego
*na kruszonkę
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 10 dag masła
*dodatkowo
- ok. 70 dag śliwek węgierek
- tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:
1.Składniki kruszonki wkładamy do miski, siekamy, zagniatamy, następnie lepimy kulę, którą wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, nie przerywając ucierania dodajemy kolejno sok z cytryny, żółtka, aromat rumowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ciasto delikatnie mieszamy z ubitymi białkami, później wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką.
3. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki i układamy na cieście (skórką do dołu). Na końcu posypujemy rozkruszoną kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.

środa, 2 października 2013

Tarta z botwinką

Składniki:
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki zimnej wody
- 125g masła
- 1/2 łyżeczki soli
*na farsz
- pęczek botwinki
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 140g sera feta
- garść posiekanych orzechów włoskich
- chili
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej

Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką, dodajemy sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
2. Formę wylepiamy ciastem, kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na wierzch suchą fasolę (ciasto dzięki temu nie podniesie się), zapiekamy 15 min. w 190 stopniach.
3. Młode buraki kroimy w plasterki, a łodygi i liście na drobno. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy buraki, następnie dodajemy botwinę, przyprawiamy gałką muszkatołową i chili, smażymy, aż wszystko zmięknie.
4. Jajka mieszamy z pokrojonym w kostkę serem, śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczoną tarte wykładamy podsmażoną botwinę, zalewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. w 200 stopniach, aż się zrumieni (masa powinna się ściąć). Gotową tarte posypujemy posiekanymi orzechami.

Videoprzepis

Top Blogi