poniedziałek, 30 września 2013

Makaron po francusku

Składniki:
- 600g pieczarek
- 1 szklanka śmietany 18%
- 250g sera pleśniowego camembert
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 40g masła
- sól i pieprz
- przyprawa typu vegeta
- 1 op. makaronu (np. tagliatelle)

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy, szatkujemy i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w małe plasterki, dusimy. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy pokrojony ser, mieszamy aż się rozpuści. Sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy, na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą.
2. Gotowy sos podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Można przyozdobić natką pietruszki.


sobota, 28 września 2013

Kulebiak z łososiem

Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 130dag pieczarek
- 1 szklanka mleka
- 500g filetów z łososia
- 1 cebula
- 1 woreczek ryżu
- 1 jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, smażymy do zeszklenia, pod koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Do garnka wlewamy mleko, zagotowujemy, dodajemy łososia, szczyptę soli, pieprzu i gotujemy ok. 7 min.
3. Do miski wkładamy podsmażone pieczarki z cebulą, ryż, odsączonego, rozdrobnionego i pozbawionego skóry łososia, posiekaną natkę, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, by jeden kawałek był szerszy. Węższy kawałek kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, wykładamy na niego farsz zostawiając ok. 1cm od brzegu z każdej strony. Pozostawione brzegi ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Na farsz nakładamy szerszy płat ciasta i dociskamy brzegi ciasta widelcem. Całość smarujemy pozostałym jajkiem.
5. Kulebiak pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach.

czwartek, 26 września 2013

Migdałowe naleśniki z serkiem kozim

Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka napoju migdałowego ALPRO
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka roztopionego masła
*dodatkowo
- 1 op. sera koziego
- 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 jajko
- 1/2 opakowania drobno zmielonych migdałów
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto mieszamy, smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju.
2. Na każdy naleśnik kładziemy po 2 plasterki sera koziego, zawijamy w trójkąty, obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, na końcu w migdałach. Wszystkie naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy roztopionym masłem i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. w 200 stopniach.
3. W garnuszku podgrzewamy dżem, dodajemy do niego, miód, ocet i imbir, chwile gotujemy.
4. Gotowe, chrupiące naleśniki polewamy gorącym dżemem.

wtorek, 24 września 2013

Tarta z kurkami

Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 7g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
-1 jajko
- 60g roztopionego masła
*na farsz
- 1/2 cebuli
- 500g świeżych kurek
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150g żółtego sera
- 150g kwaśnej gęstej śmietany
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy 5-6 łyżek wody i ugniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy, wkładamy do średniej tortownicy (średnica ok. 20 cm.). Wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania farszu.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy oczyszczone, umyte i osuszone kurki , smażymy ok. 15 min. (do odparowania płynu), pod koniec dodajemy masło, przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
3. Jajka miksujemy, odkładamy 1/3 na bok, 2/3 mieszamy z śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy z lodówki, podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok. 5 min. Następnie na ciasto wykładamy podsmażone kurki, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, posypujemy startym żółtym serem. Brzegi ciasta smarujemy pozostawionym jajkiem. Całość pieczemy ok. 35 min. (brzegi powinny się zrumienić). Tarte kroimy lekko przestudzoną, można posypać świeżym tymiankiem.

niedziela, 22 września 2013

Deser malinowy z białą czekoladą

Składniki:
- 2 szklanki świeżych malin
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- bita śmietana
- cukier

Sposób przygotowania:
1. Owoce myjemy i wkładamy do garnka, gotujemy, aż puszczą sok, dodajemy do smaku cukier, następnie mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, zagotowujemy mieszając. Połowę masy malinowej przekładamy do miski, wkładamy do lodówki.
2. Śmietanę podgrzewamy (nie zagotowujemy), dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Chłodzimy, aż masa trochę zgęstnieje, później wylewamy ją na maliny i wkładamy do lodówki na kilka minut. Na końcu wykładamy pozostałe maliny, chłodzimy, dekorujemy ubitą śmietaną, malinami i listkami mięty.

piątek, 20 września 2013

Kokosowe naleśniki

Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 130g mąki pszennej
- 200ml mleka kokosowego
- 120ml wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
*na farsz
- 250g serka śmietankowego mielonego
- 2 łyżki śmietany
- cukier puder do smaku
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładko, pozostawiamy w lodówce na ok. 30 min. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.
2. W miseczce mieszamy ser z cukrem pudrem, połową wiórków i śmietaną. Pozostałe wiórki smażymy na suchej patelni, aż zbrązowieją. Na gotowe naleśniki nakładamy ser, składamy w kwadrat, posypujemy podsmażonymi wiórkami.

środa, 18 września 2013

Makaron z pesto bazyliowym

Składniki:
- 1 op. makaronu
- 1 duży pęczek bazylii
- 30g orzeszków pinii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 150ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Do blendera wkładamy liście bazylii, podprażone orzeszki, pokrojony czosnek, wlewamy oliwę, miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy parmezan, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie miksujemy (pesto powinno być wilgone, więc w razie potrzeby można dodać więcej oliwy).
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i mieszamy z pesto.

poniedziałek, 16 września 2013

Placuszki z mango

Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1 jajko
- 100ml kefiru
- 150g mąki orkiszowej
- olej
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Mango obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Następnie dodajemy do niego kefir, jajko, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.
2. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe przekładamy na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, można posypać cukrem pudrem.

sobota, 14 września 2013

Placek drożdżowy z jarzynami oraz z twarogiem

Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 25 dag twarogu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 małe marchewki
- po 2 łyżki posiekanej pietruszki i szczypiorku
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z 1/3 szklanki letniej wody, 1 łyżką mąki oraz z szczyptą cukru, odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
2. Do pozostałej mąki dodajemy 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju i wyrośnięty zaczyn. Dolewamy 1/3 szklanki ciepłej wody, zagniatamy ciasto, odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
3. Warzywa w zależności od rodzaju oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki, zrumieniamy na pozostałej łyżce oleju. Wyjmujemy cukinię. Resztę warzyw podlewamy wodą, przyprawiamy i gotujemy ok. 10 min., odcedzamy.
4. Twaróg ucieramy z mlekiem i jajkami, dodajemy posiekane zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto. Następnie smarujemy masą serową, posypujemy warzywami i pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach.

czwartek, 12 września 2013

Italia


Viva la Pasta!

Podróż do Włoch zachwyciła mnie nie tylko pod względem pięknych widoków, zabytków, ale przede wszystkim pod względem kuchni. Choć nie zwiedziłam całych Włoch, to mogę śmiało powiedzieć, że każdy region tego państwa ma swoje unikalne i jakże różnorodne potrawy i napoje.
A wiecie dlaczego flaga włoska ma takie, a nie inne barwy? Opowiadania głoszą, że kolory zaczerpnięto na wzór włoskiego specjału, chodzi mi tu o pizze Margheritę, bo jakby było inaczej kolor zielony to bazylia, biały-mozzarella, a czerwony to pomidory.
Kuchnia włoska to makarony, pesta, pizze, do tego lampka wina, pysznie ale czy zdrowo? Śniadanie-podstawowy, ranny posiłek nie jest dla Włochów czymś oczywistym. Poranek zaczynają obowiązkowo od kawy, zwłaszcza cappuccina, czasem ze słodkim rogalikiem. Pierwszym treściwym posiłkiem jest drugie śniadanie, odpowiednik „lunchu”. Składa się on głównie z dania mącznego, mięsnego i owoców. Dopiero wieczorem delektują się obszernym obiadem, który składa się z wielu dań, zaczynając od przystawek, następnie pierwsze danie (przeważnie jest to makaron z pesto, czy sosem pomidorowym). Drugie to potrawa zwykle mięsna, a wszystko to oczywiście w towarzystwie lampki wina. Posiłek wieńczy okazały deser, którym może być np. tiramisu, czy Panna Cotta w aprobacie kawy. Wygląda to pysznie, lecz obiadanie się w późnych godzinach i bez porządnego śniadania nie jest dla mnie.
Będąc w Asyżu nie można pominąć tamtejszych piekarni i cukierni, które zachwycają już samymi wystawami. Najbardziej znanym smakołykiem jest „Pan di San Francesco”, czyli tzw. Chleb św. Franciszka. Muszę przyznać był przepyszny, ciasto niby drożdżowe, ale bardzo wilgotne i puszyste, z dodatkiem bakalii smakował lepiej niż wyszukane ciasto. Co prawda cena wysoka, ale warto pokusić się na kawałek tego przysmaku. 


Pozostając przy świętych to warto wspomnieć o Benedyktynie z Nursji, który założył pierwszy klasztor na Monte Cassino. Droga, która tam wiedzie jest bardzo kręta i niebezpieczna, ale widoki i same opactwo zachwyca. Obecnie znajduje się tam zakon benedyktynów. W małym sklepiku zielarskim można zakupić mieszankę ziół, słoiczki m.in. miodów, ziołowe nalewki, czy konfitury.




Spacerując po rzymskich, florenckich, czy weneckich ulicach trudno oprzeć się ulicznym sklepikom, kawiarniom i cukierniom. Jak tu nie wrócić do Polski z kolorowym makaronem i oliwą z oliwek. Na półkach królują również przyprawy, słoiczki trufli, pesto i kolorowe butelki procentowych trunków, oczywiście win na czele. Wśród sklepików zainteresował mnie w szczególności jeden, na pozór zwyczajny jak w Polsce sklepik z fartuszkami. Jednak cały ewenement polegał na tym, że sprzedawczyni nie siedziała za ladą, tylko za maszyną tworząc piękne własnoręcznie robione fartuszki z wyszywanymi wzorami, czapki kucharskie, ściereczki itd. Jak dla mnie cudne!





Uliczne lodziarnie oferowały różnorodne smaki lodów, te na słodko jak i wytrawne. Cena, jak to we Włoszech wysoka, ale warto spróbować, nie są zmrożone, tylko lekkie i kremowe. W większość lodziarniach kupując lody zaczynamy od wyboru wafelka, od którego zależy ilość nałożonych gałek i oczywiście cena. Nie będąc tego świadomym można kupić lody nawet za 20 euro! W samym centrum Wenecji znajdują się ekskluzywne restauracje, które w sezonie wakacyjnym mimo ogromnych cen są pełne gości, a na tarasach przygrywa orkiestra.  
To śródziemnomorskie państwo zachwyca również pod względem roślinności. Jadąc samochodem można podziwiać piękne krajobrazy winnic, pól słoneczników, czy sadów. Włosi bardzo dbają o swoje ogródki, które upiększają kwieciste oleandry, palmy, ozdobne trawy. Im bliżej południa tym więcej egzotyki, drzewa cytrusowe mieć pod oknem to coś wspaniałego. 




Włoska kuchnia na blogu:
środa, 11 września 2013

Pizza Margherita

Składniki:
*na ciasto
- 150ml ciepłej wody
- 7g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
*dodatkowo
- 4 mięsiste pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- bazylia suszona
- kilka listek świeżej bazylii
- 1 duża kulka mozzarelli

Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z 60ml ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 15 min.
2. Do mąki dodajemy sól, oliwę, pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto ok. 10 min., przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
3. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy. Następnie stawiamy na palnik, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, suszoną bazylią, zagotowujemy.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę wysmarowaną oliwą (można boki lekko zawinąć do środka) i zostawiamy na kilka minut do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto smarujemy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy ok. 10-15 min., aż boki się zrumienią. Na końcu posypujemy startą mozzarellą i ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut, tak by ser lekko się rozpuścił. Gotową wyciągamy i posypujemy świeżą bazylią.

wtorek, 10 września 2013

Szarlotka z winem i budyniem

Składniki:
*na ciasto
- 45dag mąki pszennej
- 20dag margaryny
- 20dag cukru pudru
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
*na masę budyniową
- 2 szklanki białego wina (użyłam firmy Celebro http://www.celebro.com.pl/#wybor-win,1,biale-francuskie.htm ), www.facebook.com/KlubCelebro
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 3 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego
- ok. 1,5kg jabłek
*na masę śmietanową
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
1. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietanę. Masę wlewamy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i posiekaną margaryną, wyrabiamy ciasto.
2. Budyń gotujemy na soku jabłkowym i winie. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
3. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, rozkładamy jabłka i zalewamy gorącym budyniem.
4. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 200 stopniach. Gotowe wyciągamy z pieca i studzimy.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody na małym ogniu i szybko miksujemy, aby nie było grudek. Śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto, robimy widelcem wzorek i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej smakuje na drugi dzień).

niedziela, 8 września 2013

Drożdżówki z serem i malinami

Składniki:
*na ciasto
- 40g cukru
- 500g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 50g masła
*na nadzienie
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 40g białego mielonego sera
- 1 szklanka malin

Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z odrobiną mleka, cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. Podgrzane mleko mieszamy z masłem, pozostałym cukrem i solą. Gdy lekko przestygnie dodajemy 2 jajka, mąkę wymieszaną z zaczynem drożdżowym, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
2. Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z żółtkiem.
3. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy , smarujemy masą serową, posypujemy umytymi i odsączonymi malinami. Ciasto zwijamy na kształt rolady, następnie kroimy na ok. 3 cm kawałki. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, lekko spłaszczając. Każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach (powinny się zrumienić). Gdy lekko ostygną wykładamy na talerz.
Inspiracja:stokolorowkuchni


sobota, 7 września 2013

Dżem aroniowo-jabłkowy

Składniki:
- ok. 1,5kg aronii
- 1kg obranych jabłek
- ok. 0,5kg cukru

Sposób przygotowania:
1. Oczyszczoną aronię wrzucamy do garnka, ugniatamy tłuczkiem, by puściła sok, zasypujemy połową cukru, smażymy.
2. Gdy aronia zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz resztę cukru (dżem powinien mieć delikatny, słodki smak, więc jeśli cukru będzie za mało można go więcej dosypać), smażymy aż dżem zgęstnieje, a jabłka zmiękną (należy od czasu do czasu mieszać by nie przypalić).
3. Gotowy dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 min.

piątek, 6 września 2013

Kotlety mielone z nadzieniem szpinakowym

Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 op. mrożonego szpinaku w liściach
- 2 łyżki serka topionego śmietankowego
- sól i pieprz
- płatki owsiane
- 1 duże jajko
- 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:
1. Szpinak odparowujemy na patelni, następnie dodajemy serek, smażymy aż się roztopi, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Do miski wkładamy mięso, jajko, bułkę tartą, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Na dłoni kładziemy łyżkę mięsa, robimy wgłębienie, nakładamy szpinakowy farsz, przykrywamy drugą łyżką mięsa, formujemy kotleciki, by nie było widać farszu, na końcu obtaczamy w płatkach owsianych. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, gotowe kładziemy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

środa, 4 września 2013

Panna Cotta waniliowa z sosem malinowym

Składniki:
- 400ml śmietany 30%
- 1 op. cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 40g cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
*na sos
- 1 szklanka malin
- 1-2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
1. Śmietanę podgrzewamy, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy trzepaczką, aż się rozpuści, zagotowujemy, ściągamy z palnika.
2. Dosypujemy żelatynę i energicznie ubijamy, aby żelatyna dobrze rozpuściła się. Masę wlewamy do małych foremek, odstawiamy na 5 min., od czasu do czasu mieszając, lekko studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godz.
3. Przed podaniem wyciągamy z foremki, mocząc chwileczkę w ciepłej wodzie, aby ułatwić ich wyjęcie na talerzyki (uważać by nie robić tego zbyt długo, gdyż panna cotta nam się rozpuści).
4. Maliny gotujemy z cukrem przez ok. 5 min., studzimy. Gotową panna cottę polewamy ostudzonym sosem malinowym.

poniedziałek, 2 września 2013

Bruschetta

Składniki:
- 1 bagietka
- oliwa z oliwek
*z pomidorami
- 3 mięsiste pomidory
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
*z pastą rybną
- 1 makrela wędzona
- 2-3 łyżki serka kanapkowego śmietankowego
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Bagietkę kroimy na skos na małe kromki, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż lekko się zezłocą i będą chrupiące (uważać by nie były mocno spieczone).
2. Pomidory kroimy w kostkę, wcześniej sparzamy i obieramy ze skórki, następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek, kilka listków posiekanej bazylii, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
3. Makrelę obieramy ze skóry i ości, dodajemy serek, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
4. Na jeszcze ciepłe kromki nakładamy farsz pomidorowy lub rybny, ozdabiamy bazylią

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi