wtorek, 30 lipca 2013

Babka herbaciana

Składniki:
*na ciasto
- 25 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 8 dag margaryny
- 2 żółtka
- 3 torebki herbaty Irving-Hibiskus i pomarańcza http://www.irvingtea.com/Lista-produktow/Owocowy-Ogrod/id,90
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na lukier
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 12 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Herbatę przygotowujemy w jednej szklance wody. Następnie do zaparzonej herbaty wrzucamy rodzynki i gotujemy ok. 5 min.
2. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewamy stopniowo zimną herbatę z rodzynkami, mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
4. Ciasto pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach. Gdy ostygnie polewamy lukrem przygotowanym z soku i cukru pudru.


niedziela, 28 lipca 2013

Naleśniki z kremem mascarpone

Składniki:
*na ciasto
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej
*na krem
- 200g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 250ml śmietany 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
*dodatkowo
- dżem z porzeczek
- porzeczki

Sposób przygotowania:
1. Ciasto naleśnikowe robimy zaczynając od zmiksowania jajek z mlekiem, wodą i cukrem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy odrobinę oleju i miksujemy na gładko.
2. Żółtka na krem parzymy, następnie miksujemy z cukrem do białości, później dodajemy serek mascarpone, miksujemy na gładko. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, sok z cytryny i delikatnie mieszamy, wkładamy na kilka minut do lodówki.
3. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju, gotowe podajemy z kremem, dżemem i owocami.

piątek, 26 lipca 2013

Torcik porzeczkowy

Składniki:
*na ciasto
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na poncz
- sok z 1/2 cytryny
- kilka kropli aromatu rumowego
- 3/4 szklanki mocnej herbaty
- 1/3 szklanki cukru
*na krem
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 op. galaretki cytrynowej
*dodatkowo
- 1 szklanka umytych czerwonych porzeczek + do ozdoby
- listka mięty

Sposób przygotowania:
1. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ubite na sztywno białka oraz mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
2. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-30 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci i trochę urośnie. Gotowe studzimy, zdejmujemy papier, następnie kroimy na 3 równe prostokąty.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy galaretkę i mleko, dalej ucieramy, by nie było większych grudek. Jeśli masa jest rzadka wkładamy na kilka minut do lodówki, by zgęstniała, co ułatwi nakładanie kremu na ciasto.
4. Z naparu herbacianego, cukru, soku z cytryny, aromatu rumowego przyrządzamy poncz. Następnie każdy kawałek ciasta nasączamy pączem (uważać by ciasto nie było zbyt wilgotne). Blaty ciasta smarujemy kremem, dwa posypujemy porzeczkami, składamy tak by ten bez porzeczek był na samej górze, na końcu dekorujemy gałązkami porzeczek i miętą, wkładamy do lodówki na 1 godz.


środa, 24 lipca 2013

Sajgonki na słodko + videoprzepis

Składniki:
- 100g ugotowanego ryżu
- 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- garść posiekanych orzechów
- garść rodzynek
- płynny miód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 sztuk papieru ryżowego
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Pokrojone jabłka wrzucamy na patelnie, dodajemy cukier, cynamon i smażymy aż będą miękkie ale nie rozgotowane. Gotowe przekładamy do miseczki.
2. Papier ryżowy moczymy przez chwilę w wodzie, następnie wyciągamy go na ręcznik papierowy, później na stół. Na przygotowany papier kładziemy ok. łyżkę ugotowanego ryżu, trochę jabłek, rodzynek, orzechów i zawijamy zaczynając od zagięcia boków do środka, następnie końca, by powstała roladka.
3. Gdy zawiniemy wszystkie sajgonki kładziemy je na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor, delikatnie je przewracając. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie wykładamy je na talerze i polewamy miodem.




wtorek, 23 lipca 2013

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:
- 1kg porzeczek
- 600g cukru
- 100ml wody

Sposób przygotowania:
1. Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i przekładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą i gotujemy ok. 15 min.
2. Następnie dodajemy cukier i smażymy ok. 1 godz., aż uzyska odpowiednią konsystencję. Gorący dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 15 min.

poniedziałek, 22 lipca 2013

Sernik z bezą i porzeczkami

Składniki:
 *na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 250g margaryny
*na masę serową
-750g białego sera mielonego (najlepiej w kostkach)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy
*na bezę
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
 *dodatkowo
- 1,5 szklanki owoców np. porzeczek

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładko. 3/4 ciasta wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem, pozostałe wkładamy do zamrażalki.
2. Ser dokładnie mieszamy z budyniem, jajkiem, cukrami, następnie wykładamy na spód ciasta.
3. Na masę serową kładziemy umyte i osuszone porzeczki.
4. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, dalej ubijamy, aż powstanie gęsta masa. Białka wykładamy na owoce. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i skubiemy małe kawałki ciasta, które rzucamy na piankę.
5. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w 200 stopniach, aż powstanie złocista beza. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu.

niedziela, 21 lipca 2013

Dżem porzeczkowo-czekoladowy z rumem

Składniki:
- 2kg czarnych porzeczek
- ok. 0,5kg cukru
- 20g kakao
- 50ml rumu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100ml wody

Sposób przygotowania:
1. Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i wkładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą i dusimy ok. 1,5 godz., od czasu do czasu mieszając. Następnie zostawiamy do wystudzenia najlepiej na noc.
2. Następnego dnia ponownie zagotowujemy, dodajemy cukier i smażymy ok. 1,5 godz., by dżem zgęstniał.
3. Pod koniec dodajemy połamaną czekoladę, kakao, rum i smażymy 30 min. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy.

sobota, 20 lipca 2013

Muffinki z kremem porzeczkowym

Składniki:
*na frużelinę
- 1/2 szklanki cukru
- 130g czarnej porzeczki
- 120g czerwonej porzeczki
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
*na ciasto
- 165g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki suchego maku
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 3 łyżki mleka
- 160g masła
- 120g cukru
*na krem
- 300g serka mascarpone
- przygotowana frużelina

Sposób przygotowania:
1. Frużelinę najlepiej przygotować dzień wcześniej przed pieczeniem babeczek. Do rondelka wrzucamy porzeczki i cukier, gotujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody, zagotowujemy, później przecieramy przez sitko. Żelatynę moczymy w minimalnej ilości wody (ok. 2 łyżki) i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy do jej rozpuszczenia, następnie wlewamy ją do przetartych porzeczek, dokładnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.
2. Przygotowanie babeczek zaczynamy od utarcia cukru z masłem, następnie kolejno dodajemy po jednym jajku, sok z cytryny, aromat, mak, mleko. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładko. Ciasto wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami, pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
3. Gdy babeczki wystygną, można przygotować krem. W misce miksujemy na gładko wcześniej przygotowaną frużelinę z serkiem. Następnie krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki, można przyozdobić porzeczkami. Wkładamy na kilka minut do lodówki.
Inspiracja:mojepasje


czwartek, 18 lipca 2013

Kokosowe ciasto porzeczkowe

Składniki:
*na ciasto
- 250g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
*na masę
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 150g wiórków kokosowych
- 500ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki porzeczek

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakałem i cukrem, następnie dodajemy miękkie masło, przez chwilę wyrabiamy. Później dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto (jeśli nie będzie chciało się zagnieść można dodać odrobinę zimnej wody).
2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do zamrażalki, a drugą wylepiamy spód dość dużej tortownicy i wkładamy ją do lodówki na ok. 30 min. Następnie ciasto podpiekamy ok. 15 min. w 200 stopniach.
3. Białko ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, ubijamy na szklistą masę. Później  dodajemy śmietanę, budyń, mąkę ziemniaczaną, wiórki, miksujemy na małych obrotach, aż nie będzie grudek. Masę wylewamy na podpieczony spód, następnie kładziemy oczyszczone porzeczki, na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalki na dużych oczkach.
4. Ciasto pieczemy ok. 60 min., w 180 stopniach. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu.
inspiracja:mirabelkowyblog

wtorek, 16 lipca 2013

Polędwiczki z sosem truskawkowym

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 30dag truskawek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki bulionu
- bazylia
- sól i pieprz
- oliwa

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Przyprawiamy je solą, pieprzem, bazylią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Następnie polędwiczki podsmażamy na oleju, aż się zrumienią i nie będą surowe, przekładamy do garnka. Na tej samej patelni wrzucamy pokrojone truskawki, chwilę smażymy, później dodajemy bulion, miód, ocet i dusimy, aż powstanie gęsty sos. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Przed podaniem polędwiczki chwilę podgrzewamy, następnie wykładamy na talerz i polewamy sosem truskawkowym.

niedziela, 14 lipca 2013

Muffinki czekoladowo-waniliowe z porzeczkami

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 5 łyżek mleka
- 2 garści czarnych porzeczek

Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z olejem, olejkiem, 3 łyżkami mleka, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia.
2. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (9sztuk), nakładamy po łyżce ciasta, pozostałe ciasto mieszamy z kakałem i 2 łyżkami mleka. Ciemne ciasto wykładamy na jasne, posypujemy porzeczkami.
3. Muffinki pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).

piątek, 12 lipca 2013

Słodkie bułeczki pszenne

Składniki:
- 75dag mąki pszennej
- 7dag świeżych drożdży
- 5dag cukru
- 2 jajka
- 600ml mleka
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego mleka. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajka, rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, dolewając pozostałe mleko (jeśli ciasto jest suche to dolewamy dodatkowo odrobinę więcej mleka) do uzyskania konsystencji lekko klejącej.
2. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1godz., po czym ponownie wyrabiamy i pozostawiamy jeszcze na 20 min.
3. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy małe bułeczki (można wyciąć je szklanką), układamy na obsypanej mąką blaszce i pozostawiamy na 15 min. Bułeczki można posypać makiem, sezamem, czy słonecznikiem.
4. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.  20-30 min., aż się zrumienią.

środa, 10 lipca 2013

Kurczak z brokułem

Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 op. mrożonych różyczek brokuła
- 1 posiekana cebula
- 70g tartego parmezanu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:
1. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Następnie odsączamy i mieszamy z parmezanem, tymiankiem.
2. Piersi kroimy na duże sznycle, lekko rozbijamy, z jednej strony obsypujemy przyprawą do kurczaka, a z drugiej solą i pieprzem, pozostawiamy na 10 min. Na każdy sznycel nakładamy brokułowy farsz, zawijamy w zgrabne roladki.
3. Każdą roladkę owijamy w folie aluminiową posmarowaną olejem. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach. Gotowe odwijamy z folii, można podawać z ryżem i białym sosem.

poniedziałek, 8 lipca 2013

Pomidorowa inaczej

Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- przyprawa typu vegeta
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki  gęstej śmietany
*na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g serka śmietankowego
- 100g żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy mleko z wodą, jajkami, mąką i szczyptą soli. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy na złoty kolor naleśniki.
2. Żółty ser ścieramy na małych oczkach i mieszamy z serkiem śmietankowym, posiekanymi ziołami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Naleśniki smarujemy farszem serowo-ziołowym, zawijamy w ruloniki, poczym kroimy w plasterki. Następnie nadziewamy je na długie patyczki, formując ślimaczki.
4 Obraną włoszczyznę wkładamy do garnka wraz z zielem, liściem laurowym, zmiażdżonym czosnkiem, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy ok. 40 min. Po tym czasie wywar przecedzamy, dodajemy przecier i pomidory, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku vegetą. solą i pieprzem. Można dodać śmietanę. Podajemy z przygotowanymi naleśnikami.
sobota, 6 lipca 2013

Bułeczki owsiane

Składniki:
- 300g mąki owsianej
- 400g mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 30g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki płatków owsianych
*dodatkowo
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- garść płatków owsianych

Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiewamy mąki, robimy dołek, do którego wsypujemy pokruszone drożdże oraz wlewamy połowę letniego mleka, miód. Zasypujemy niewielką ilością mąki, by powstała konsystencja gęstej śmietany, odstawiamy na ok. 15 min.
2. Gdy rozczyn urośnie dodajemy pozostałe mleko, płatki owsiane, sól, wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Gdy wyrośnie wyciągamy ciasto z miski i chwilę wyrabiamy na stolnicy, formujemy małe kulki, układamy na blaszce wysypanej mąką, lekko spłaszczamy, pozostawiamy do napuszenia, ok. 15 min.
4. Jajko mieszamy z łyżką mleka, smarujemy tym bułeczki, następnie posypujemy je płatkami i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, aż się zrumienią. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Inspiracja: babeczka.zuzka.pl

czwartek, 4 lipca 2013

Portugalskie kotleciki

Składniki:
- 1/2 kg zmielonej polędwiczki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki kaparów
- 1/2 szklanki pomidorów w oleju (odsączonych)
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Bułkę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut. Cebulę siekamy i podsmażamy. W dużej misce mieszamy mięso z jajkiem, dokładnie odciśniętą z wody bułką, podsmażoną cebulą, przyprawiamy.
2.Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory, kapary i wyrabiamy przez chwilę. Z masy formujemy małe kotleciki i smażymy na złoty kolor.
3. Gotowe kotleciki można podać np. z sałatą, grzankami, oliwkami.

wtorek, 2 lipca 2013

Tarta drożdżowa z kapustą

Składniki:
*na ciasto
- 20g świeżych drożdży
- 150g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 130 ml letniej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
*na farsz
- 150g kapusty kiszonej
- 100g gotowanej szynki
- 1 mała cebula
- 1 duże jajko
- 100g kwaśnej śmietany
- 50g serka kanapkowego śmietankowego
- 40g sera parmezan
- 1/2 żółtej papryki
- 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
- kilka gałązek szczypiorku
- szczypta bazylii
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z cukrem, 1 łyżką mąki, 70 ml wody, pozostawiamy aż rozczyn urośnie. Do pozostałej mąki dodajemy sól, olej, resztę wody, gotowy rozczyn, zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok. 40 min.
2. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy odciśniętą kapustę, pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę, smażymy 10 min. Później dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory oraz posiekany szczypiorek, chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim okrągłą formę o średnicy ok. 20cm (dość wysoką) wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy parmezanem. Jajko mieszamy z serkiem, ziołami i śmietaną, polewamy tarte. Pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach. Gotową tarte wyciągamy z pieca, zdejmujemy formę i kroimy w trójkąty.


NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi