poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Tost ze szpinakiem i łososiem

Składniki:
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 100g sera typu bałkańskiego
- 100g wędzonego łososia norweskiego
- sól i pieprz
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Czosnek miażdżymy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy szpinak i smażymy aż zwiędnie, przyprawiamy solą i pieprzem (można go lekko zmiksować).
2. Tosty układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, na dwa wykładamy szpinak, następnie plasterki łososia, na końcu ser pokrojony w kostkę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 min., by grzanki były chrupiące a ser delikatnie roztopiony. Gotowe tosty wyciągamy z piekarnika i składamy je (nakrywając tosty z nadzieniem suchymi tostami).

sobota, 27 kwietnia 2013

Chrupiące tortille z prażonymi jabłkami

Składniki:
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 pszenne średnie tortille
- 1 łyżka miodu
- 50g ciasteczek orzechowo-czekoladowych Belvita

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku, zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do miękkości, aż powstanie konsystencja lekko dżemowatą. Pod koniec dodajemy miód, cynamon, rodzynki, mieszamy.
2. Gorące jabłka wykładamy na tortille, następnie posypujemy pokruszonymi ciastkami, zawijamy w ruloniki.
3. Każdy rulonik nakłuwamy wykałaczkami (4 wykałaczki na jeden rulonik), przecinamy nożem miedzy wykałaczkami, tak by powstały "ślimaczki". Gotowe układamy na talerzu, świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno.



Przypomnienie o konkursie!

Zapraszam Wszystkich do udziału w konkursie! 
Macie czas do wtorku!




piątek, 26 kwietnia 2013

Gulasz z zieloną soczewicą i kiełbasą

Składniki:
- 150g zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ok. 250g kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.
2. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki, ząbek czosnku i cebulę siekamy, następnie podsmażamy na łyżce oleju. Później przekładamy do garnka, dodajemy pomidory, przecier, dusimy do miękkości marchewki.
3. Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki.
4. Do miękkiej marchewki, ale nierozgotowanej dodajemy soczewicę, kiełbasę, dusimy ok. 10 min., pod koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie podajemy z pieczywem.
Inspiracja:escapadegourmande



środa, 24 kwietnia 2013

Chleb z suszonymi pomidorami

Składniki:
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 40dag mąki pszennej
- 7 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- 2 łyżeczki soli
- ok. 250 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z drożdżami i solą, następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory, olej.
2. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając ciepłą wodę, aż stanie się elastyczne, odchodzące od ręki. Zagniatamy jeszcze przez chwilę, później wykładamy do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pozostawiamy w ciepłym miejscu ok. 1,5 godziny, aż ciasto urośnie.
3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 30 min., aż chleb zbrązowieje (do suchego patyczka).

wtorek, 23 kwietnia 2013

Krupnik z kalafiorem i grzybami

Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 garść suszonych grzybów
- 8 łyżek kaszy jęczmiennej
- 1/4 średniego kalafiora
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- natka pietruszki do posypania
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby moczymy w wodzie ok. 1 godziny, następnie odsączamy.
2. Do wywaru wrzucamy oczyszczone i pokrojone warzywa, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy. Wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Konkurs



niedziela, 21 kwietnia 2013

Greckie kotleciki z oliwkami

Składniki:
- 60dag mielonego mięsa
- 1 mała kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 4 połówki suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek
- 100g sera typu bałkańskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę moczymy w mleku przez ok. 10 min., następnie odciskamy.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem, odsączamy.
3. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, kajzerkę, pokrojone oliwki i pomidory, jajko, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w drobną kostkę ser, zmiażdżony czosnek, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i formujemy lekko spłaszczone, zgrabne kotlety, następnie obtaczamy je w bułce tartej.
4. Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, najpierw na większym ogniu, później zmniejszamy, by mięso doszło, nie było surowe, a ser się roztopił.

sobota, 20 kwietnia 2013

Kulinarni truciciele - czyli jakich zestawień unikać






1. Antybiotyków nie popijaj mlekiem
Wapń zawarty w produktach mlecznych tworzy niekorzystne związki chemiczne z niektórymi antybiotykami i osłabia ich działanie. Dotyczy to szczególnie leków, którymi leczy się infekcje gardła, dróg moczowych, czy trądzik. Należy spożywać produkty mleczne najlepiej 2 godz.po zażyciu leku.








2. Przy lekach przeciwzakrzepowych ogranicz zielone warzywa
Nadmiar witaminy K, w którą bogate są zielone warzywa, osłabia działanie leków przeciwzakrzepowych. Jedz częściej inne warzywa, z zielonych nie rezygnuj całkowicie, ale jeśli zjadłeś zupę brokułową, zastąp już tego dnia brukselkę surówką z marchewki.






3. Gdy przyjmujesz żelazo wystrzegaj się herbaty
Zawarty w herbacie garbnik-teina zaburza wchłanianie żelaza przez organizm. Jeśli musisz przyjąć tabletkę żelaza, popij ją najlepiej niegazowaną wodą mineralną. Dopuszcza się także soki owocowe, gdyż zawarta w nich witamina C wręcz ułatwia przyswajanie żelaza przez organizm. Z wypiciem filiżanki kawy lub herbaty wstrzymaj się dwie godziny, dopiero po upływie tego czasu nie będą miały wpływu na przyjęty lek.







4. Antydepresantów nie łącz z serami
Leki antydepresyjne w połączeniu z tyraminą mogą spowodować niebezpieczny wzrost ciśnienia krwi. Zawierają ją przede wszystkim sery żółte i pleśniowe, salami, wędzone ryby, czekolada. Z lekami antydepresyjnymi możesz łączyć świeże produkty białkowe, np. mleko, jajka, twarogi, ryby.







5. Wzięłaś lek przeciwbólowy unikaj alkoholu
Alkohol może spowodować większą szkodliwość leku, osłabić jego skuteczność, poza tym obciąża dodatkowo wątrobę. W połączeniu z alkoholem nasilają się działania niepożądane tych leków. Leki przeciwbólowe wzmagają działanie alkoholu, podnosząc jego poziom we krwi. Trzymaj się zasady niełączenia żadnych leków z alkoholem.






6. Żadnych medykamentów nie popijaj sokiem grejpfrutowym
Grejpfruty zawierają flawonoidy, które hamują pracę układu enzymatycznego w wątrobie i jelicie cienkim. To powoduje podwyższenie stężenia wielu leków we krwi. Leki popijaj wodą, a jeśli masz ochotę na zjedzenie grejpfruta, zrób to 2 godz. po przyjęciu leku.
środa, 17 kwietnia 2013

Polędwiczki z jabłkami i migdałami

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki drobno pokrojonych migdałów
- 2 jabłka
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki kroimy wzdłuż, tak by powstał duży płat, następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso z obu stron przyprawiamy solą i pieprzem.
2.Jedno jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Każdą rozbitą polędwiczkę posypujemy pokrojonymi jabłkami, rodzynkami i migdałami. Następnie każdą rolujemy i wiążemy sznurkiem, można poprzekłuwać wykałaczkami, aby przy pieczeniu utrzymały ładny kształt.
3.Roladki podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą na złoty kolor. Później przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 30 min. w 200 stopniach (przez pierwsze 15 min przykrywamy, by za bardzo się nie wysuszyły).
4. Drugie jabłko kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, na której piekliśmy mięso.
5. Upieczone polędwiczki kroimy w plastry i podajemy z podsmażonymi jabłkami.

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Krem z brokuł

Składniki:
- 1 średni brokuł lub 1 op. mrożonego
- 1 cebula
- 3 średnie ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa typu warzywko
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- grzanki

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wraz z brokułem, pokrojoną cebulą i kilkoma gałązkami pietruszki gotujemy do miękkości.
2. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawę typu warzywko, zagotowujemy.
Później ściągamy z palnika i miksujemy.
3. Ponownie zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Gotową zupę podajemy z grzankami.

sobota, 13 kwietnia 2013

Pulpety w sosie śmietanowo-paprykowym

Składniki:
- 250g mięsa mielonego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 mała cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 100ml śmietany słodkiej 18%
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, płatki owsiane ponownie podsmażamy i podlewamy 150ml wody, gotujemy do miękkości, studzimy.
2. Do mięsa dodajemy ugotowane płatki owsiane, papryki w proszku, do smaku sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpety. Gotowe wrzucamy do 450ml wrzącej i osolonej wody, gotujemy ok. 10 min., następnie wyciągamy na talerzyk.
3. Do wywaru z mięsa dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, gotujemy 5 min. Na końcu wkładamy ugotowane pulpety, chwilę podgrzewamy. Gotowe podajemy z ryżem.

czwartek, 11 kwietnia 2013

Sałatka curry z ryżem i kiełkami

Składniki:
- 2 jajka
- 1 torebka ryżu
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kiełków fasoli Mung
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej (papryka, kukurydza, groszek)
- 4 średnie korniszony
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki curry
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
3. W misce mieszamy ryż z jajkami, pokrojonymi korniszonami, warzywami z puszki (należy je wcześniej odsączyć z wody), rodzynkami, curry i majonezem. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

środa, 10 kwietnia 2013

Ciasteczka marcepanowe

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1 żółtko
- 150g masła
- 100g masy marcepanowej

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm (jeżeli się klei podsypujemy trochę mąką). Wycinamy dowolne kształty. Przepis ten idealnie nadaje się do zrobienia pieczątek, ponieważ po upieczeniu wzory zachowuj swój kształt.
3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopniach 10-15 min. (powinny się tylko lekko zrumienić, ponieważ po wystudzeniu i tak staną się kruche).
Inspiracja: mojewypieki


poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Śniadaniowa pizza

Składniki:
*na ciasto
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
*na farsz
- 1 pomidor
- 3 łyżki serka kanapkowego naturalnego
- 2 jajka
- kawałek szynki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka masła
* dodatkowo
- 2 łyżki startego parmezanu
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Przygotowując ciasto zaczynamy od zmiksowania w misce mokrych składników. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i ponownie miksujemy na gładką masę. Na rozgrzanej patelni smażymy małe placuszki.
2. Pomidora kroimy w kostkę, mieszamy z serkiem kanapkowym, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Jajka mieszamy z śmietaną, przyprawiamy sola i pieprzem. Szynkę drobno kroimy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy jajka, mieszamy i smażymy aż się zetną.
4. Na gotowe placuszki wykładamy przygotowane pomidory, później usmażone jajka, na końcu posypujemy parmezanem i natką pietruszki.


sobota, 6 kwietnia 2013

Ciasto z Prince Polo

Składniki:
*na biszkopt
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* na masę
- 3 Prince Polo
- 3/4 litra śmietany 30%
- 4,5 łyżeczki żelatyny
- 3/4 puszki brzoskwiń
- 2 łyżki cukru pudru
- 80g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, później żółtka ciągle ubijamy na gładką i puszystą masę. Mąkę z proszkiem przesiewamy i delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Ciasto wylewamy do średniej kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-30 min. w 170 stopniach (do suchego patyczka). Gdy wystygnie nasączamy go kilkoma łyżkami soku brzoskwiniowego z puszki.
2. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 50ml gorącej wody, miksujemy. Do śmietany dodajemy startą czekoladę, pokruszone Prince Polo i pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy. Gotową masę wykładamy na nasączony biszkopt, wkładamy do lodówki na 30 min.
3. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, jednak w zmniejszonej ilości wody, czyli w 3 szklankach. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na masę śmietanową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

czwartek, 4 kwietnia 2013

Kanapka z jajkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1 podłużna bułka wieloziarnista
- 1/2 łyżeczki maku
- 2 połówki suszonych pomidorów w oleju
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki musztardy
- rzeżucha

Sposób przygotowania:
1. Jajko gotujemy na twardo, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Później mieszamy z majonezem, musztardą, makiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Bułkę rozkrawamy, nakładamy pastę jajeczną, następnie układamy pokrojone pomidory, pociętą rzeżuchę i przykrywamy górną częścią bułki, lekko dociskamy.


poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Jaja zapiekane

Składniki:
- 6 ugotowanych jaj na twardo
- 100g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3/4 puszki krojonych pomidorów
- w ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany słodkiej 18%
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki drobno krojonych migdałów
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Szpinak wraz z wyciśniętym 1 ząbkiem czosnku gotujemy do miękkości, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy odsączamy na sitku.
2. Pomidory gotujemy chwilę w garnku, dodajemy 1 wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, oregano (jeśli pomidory są bardzo kwaśne można dodać trochę cukru). Pod koniec wlewamy śmietanę, zagotowujemy.
3. Jajka kroimy na połówki, żółtka wyciągamy i mieszamy z przygotowanym szpinakiem, dodajemy migdały, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy sos pomidorowy. Jajka nakładamy farszem szpinakowym, gotowe układamy na sosie, posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach.

Videoprzepis

Top Blogi