piątek, 29 marca 2013

Kruche zajączki

Składniki:
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- biały i różowy lukier
- 3 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie, następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wycinamy zajączki foremką (jeśli chcemy zrobić na patyku, to jednego zajączka smarujemy białkiem, kładziemy patyk i przykrywamy drugim zajączkiem, lekko przyciskami) i układamy na blaszce wysypanej mąką.
3. Ciasteczka pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż lekko sie zezłocą. Gdy ostygną ozdabiamy lukrem i roztopioną czekoladą.

czwartek, 28 marca 2013

Orientalny kurczak z ananasem

Składniki:
- 300g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- kawałek świeżego imbiru
- sok z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3/4 puszki ananasa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy go z wyciśniętym czosnkiem, paprykami, 1 łyżką soku z cytryny, startym imbirem, lekko przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 10 min.
2. Ananasa kroimy również w kostkę, mieszamy go z miodem, cukrem, octem, sosem sojowym i sokiem z połowy cytryny oraz 1/2 szklanki syropu ananasowego z puszki, odstawiamy na 10 min.
3. Następnie kurczaka podsmażamy na oleju, gotowy wykładamy na talerz.
4. Na patelnie wykładamy ananasa, najpierw bez marynaty, podsmażamy. Później dodajemy marynatę, mięso, mąkę z odrobiną zimnej wody, smażymy aż sos zgęstnieje.
5. Danie podajemy z ryżem oraz sałatką z rukoli i pomidorów.
Inspiracje: greenteaforbreakfast


wtorek, 26 marca 2013

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mały brokuł
- 1 duże jajko
- 10dag szynki
- 10dag startej mozzarelli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 papryki
- sól i pieprz
- rzeżucha do ozdoby

Sposób przygotowania:
1. Kasze płuczemy, odsączamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości, gotową lekko studzimy.
2. Szynkę, paprykę kroimy w paseczki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
3. Do kaszy dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę, ugotowany brokuł, żółtko, połowę mozzarelli, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białko i ponownie delikatnie mieszamy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę z dodatkami i zapiekamy w 180 stopniach ok. 20 min. Następnie wyciągamy, posypujemy pozostałym serem i wkładamy ponownie do piekarnika, aby ser się roztopił.
5. Gotową zapiekankę posypujemy rzeżuchą.

niedziela, 24 marca 2013

Krem z groszku

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego groszku
- 1 mały jogurt naturalny
- 700ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
- grzanki

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy w garnku na oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy mrożony groszek i gotujemy ok. 10-15 min. Później zupę zestawiamy z palnika i miksujemy (można pozostawić 2 łyżki groszku niezmiksowanego do ozdoby).
2. Zupę ponownie wstawiamy na palnik, na kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową nalewamy do miseczek, robimy kleksy z jogurtu naturalnego, posypujemy odłożonym groszkiem i grzankami.

piątek, 22 marca 2013

Ryba w sosie musztardowym

Składniki:
- 300g dorsza bez skóry
- 200g śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka koperku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki serka topionego emmentaler
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Płaty ryby skrapiamy cytryną, przyprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na ok. 10 min. Następnie posypujemy posiekanym koperkiem i smażymy na maśle. Gotowe odkładamy na talerzyk (przykrywamy by nie wystygły).
2. Na patenie po rybach wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, topiony serek, mieszamy, chwile gotujemy, aż sos zgęstnieje i będzie bez grudek.
3. Usmażoną rybę podajemy z sosem i ryżem (można dodatkowo posypać natką pietruszki).

środa, 20 marca 2013

Pancakes z jogurtem greckim i borówkami

Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki świeżych borówek
- 200g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:
1. Jajko mieszamy z jogurtem i miodem, następnie dodajemy mąkę połączoną z sodą i ponownie mieszamy tak, by nie było grudek (ciasto powinno być dosyć gęste). Na końcu dodajemy borówki, kilka można pozostawić do dekoracji, delikatnie mieszamy.
2. Łyżką nakładamy ciasto na lekko natłuszczoną patelnie, smażymy na złoty kolor. Można podać z miodem lub syropem klonowym i pozostawionymi borówkami.

poniedziałek, 18 marca 2013

Szaszłyki z łososia i warzyw

Składniki:
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 duża cebula
- 1 cukinia
- 300g świeżego łososia
- suszona bazylia
- sól i pieprz
- cytryna
- ryż
- olej z bazylią

Sposób przygotowania:
1. Łososia kroimy w kostkę (jeśli jest skóra to ją odcinamy), przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy cytryną i pozostawiamy na 15 min.
2. Papryki, cebulę, cukinie kroimy w dość dużą kostkę, by nie spadły podczas nakłuwania.
3. Szaszłyki przygotowujemy zaczynając od nakłucia na zmianę cebuli, łososia, papryk, zaczynając i kończąc na cukinii. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy olejem, posypujemy bazylią, solą i pieprzem.
4. Szaszłyki pieczy w piekarniku ok. 25 min. w 180 stopniach (warzywa powinny zmięknąć). Gotowe podajemy z ryżem.

sobota, 16 marca 2013

Krem z marchwi i pomarańczy

Składniki:
- 1kg marchwi
- 1 duża cebula
- 4cm imbiru
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 30%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 litry bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- pietruszka
- 1 mała bagietka

Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem, następnie dodajemy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia. Później dodajemy starty imbir, obrane i pokrojone w plastry marchewki, 1 łyżkę startej skórki pomarańczy oraz sok z 1 pomarańczy, mieszamy.
2. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości marchwi, następnie zdejmujemy z palnika i miksujemy. Po zmiksowaniu ponownie podgotowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Zupę podajemy z natką pietruszki i grzankami zrobionymi z bagietki.

wtorek, 12 marca 2013

Pulpety z żółtym serem

Składniki:
- 500g mielonego mięsa
- 150g żółtego sera
- 1 puszka mieszanki warzyw meksykańskiej
- 1 op. passaty pomidorowej
- 1 łyżka suszone oregano
- przyprawa do mięsa mielonego
- bułka tarta
- 1 jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Do miski wkładamy mięso mielone, 3 łyżki bułki tartej, jajko, przyprawę, sól i pieprz do smaku oraz oregano. Wszystko mieszamy, formujemy małe pulpety, w środek każdego wkładamy kawałek żółtego sera (uformować je tak, by z żadnej strony nie było widać sera), później panierujemy tartej bułce i smażymy na złoty kolor.
2. Do garnka wlewamy passatę, meksykańską mieszake i zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli passata była kwaśna można dodać do smaku trochę cukru). Do sosu wrzucamy usmażone pulpety i gotujemy jeszcze 5 min. Podajemy z ryżem.

niedziela, 10 marca 2013

Muffiny z kawałkami banana

Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 350g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron Oleofarm
- 2 duże banany
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Jajko miksujemy z cukrem, mlekiem i olejem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy na gładkie ciasto.
2. Banany kroimy w kosteczkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy łyżką.
3. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papilotkami, pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach (powinny się lekko zrumienić). Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.


piątek, 8 marca 2013

Kotlety z soczewicy

Składniki:
*na kotlety
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 jajka
- kawałek pora
- 6 pieczarek
- bułka tarta
- 4 łyżki parmezanu
- 2 łyżki sosu sojowego
- słodka papryka
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
*na sos
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- oliwa
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, jeśli podczas gotowania pozostanie nam woda.
2. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach, pora drobno kroimy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy sos sojowy, smażymy do odparowania płynu.
3. Gotową i lekko przestudzoną soczewicę mieszamy z pieczarkami, startym parmezanem, jednym jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
4. Formujemy kotlety i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówi, by masa lekko zastygła. Następnie panierujemy je w roztrzepanym jajku i tartej bułce, smażymy na złoty kolor.
5. Czosnek, pietruszkę, ocet, sezam, cukier wkładamy do blendera i miksujemy z taką ilością oliwy, by sos nie był za gęsty czy zbyt rzadki. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
6. Usmażone kotlety podajemy z pietruszkowym sosem i ryżem.

środa, 6 marca 2013

Pierogi z serem

Składniki:
*na ciasto
- 1kg mąki pszennej
- ok. 450ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju
*na farsz
- 1 żółtko
- 300g twarogu
- cukier

Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na chwilę, by została wsiąknięta (można przykryć ściereczką). Następnie dodajmy olej i zagniatamy ciasto. Później rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
2. Ser ugniatamy z żółtkiem i cukrem do smaku. Na każdy wycięty krążek nakładamy po łyżeczce farszu i zawijamy na kształt pieroga.
3. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok. 10 min. (uważać by nie rozgotować i by nie były twarde). Gotowe można posmarować masełkiem i posypać cukrem.


poniedziałek, 4 marca 2013

Amerykańskie żeberka

Składniki:
- 1,5kg mięsnych żeberek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- 40g brązowego cukru
- kilka goździków
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1,5 łyżeczkia cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- bulion na wędzonym boczku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie ok. 20 min.
2. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy, dodajemy cukier, pozostawiamy by lekko się skarmelizował (uważać by nie przypalić). Następnie wrzucamy rozdrobnione ziarna kolendry i pozostałe przyprawy, ketchup, gotujemy 15 min., pod koniec dodajemy miód i wlewamy ok. 1/2 szklanki bulionu z żeberek, zagotowujemy.
3. Żeberka marynujemy w przygotowanym sosie, co najmniej 3 godziny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach (pieczemy pod przykryciem, odkrywamy na ostatnie 10 min. pieczenia). Podajemy z frytkami.

sobota, 2 marca 2013

Plince

Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- owoce

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach (można zetrzeć na dużych, a potem zmiksować blenderem). Pozostawiamy na 5 min, by woda się ustała, następnie ją zlewamy, a do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę, sól, mieszamy.
2. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, podajemy z dowolnymi dodatkami: cukrem, dżemem, czy owocami.

Videoprzepis

Top Blogi