czwartek, 28 lutego 2013

Muffinki z borówkami

Składniki:
- 1 jajko
- 50g masła
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (ok.190g)
- 100g cukru
- 190g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g świeżych borówek

Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Jogurt mieszamy z jajkiem, następnie dodajemy masło.
Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem, wszystko mieszamy, by nie było grudek (ciasto jest dosyć gęste).
2. Gotowe ciasto wykładamy do papilotek (na wysokość 3/4 foremki), do każdej wrzucamy po kilka borówek. Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach.


wtorek, 26 lutego 2013

Tarta włoska z mięsem mielonym

Składniki:
*na ciasto
- 5dag masła
- 10dag mąki pszennej
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
*na farsz
- 20dag mięsa mielonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 cebula
- 1 op. pomidorów krojonych czosnek i bazylia Pudliszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- bazylia
- 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
1. Ciasto szybko wyrabiamy z mąki, zimnego masła, wody i soli, wkładamy do lodówki na ok. 30min.
2. Papryki kroimy w małe paseczki, cebulę i czosnek siekamy, wszystko podsmażamy na oleju, ok. 10 min. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy, aż nie będzie surowe. Wlewamy pomidory i gotujemy, aż płyn odparuje i farsz zgęstnieje, dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz, studzimy.
3. Średnią formę na tarte wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach (jeśli ciasto lekko popęka to nie szkodzi, gdyż całość zostanie zapieczona z farszem).
4. Wystudzony farsz mieszamy z jajkiem i śmietaną, przekładamy na podpieczone ciasto, posypujemy bazylią i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach i pieczemy aż farsz będzie spójny.

niedziela, 24 lutego 2013

Roladki z camembertem

Składniki:
*na ciasto
- 600ml mleka
- 2 jajka
- 350g mąki pszennej
- sól
- olej do smażenia
*na farsz
- 250g twarogu
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki parmezanu
- 1 jajko
- 160g sera pleśniowego camembert
- sól i pieprz
*na panierkę
- 150g mąki pszennej
- 300ml mleka
- 150g płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania:
1.Ciasto przygotowujemy mieszając najpierw mleko z jajkami i solą. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, by uzyskać gładkie ciasto. Z ciasta smażymy cienkie naleśniki.
2. Twaróg mieszamy z drobno pokrojonym camembertem, posiekaną papryką, parmezanem, jajkiem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Naleśniki smarujemy masą serową, zawijamy na kształt krokietów (boki do środka).
4. Na końcu robimy panierkę. Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkiem, moczymy zwinięte naleśniki, następnie obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych, smażymy na złoty kolor.

piątek, 22 lutego 2013

Litewska sałatka z łososia

Składniki:
- 500g ugotowanego łososia w wywarze z włoszczyzny
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ugotowaną rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Ogórki i ziemniaki kroimy w kostkę.
2. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy szczypiorek, chrzan, sok z cytryny i majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

środa, 20 lutego 2013

Zapiekanka pomidorowa

Składniki:
- 350g pomidorowego makaronu tagliatelle
- 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 100ml śmietany 18%
- 200g mozzarelli
- suszone oregano
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak by był lekko twardy.
2. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z śmietaną, pomidorami z puszki, startym żółtym serem, zmiażdżonym czosnkiem, 2 łyżkami oleju pozostałego z pomidorów. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, na końcu mieszamy z makaronem.
3. Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego, pozypujemy oregano i układamy plasterki mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku ok. 15-20 min. w 200 stopniach.

poniedziałek, 18 lutego 2013

Zupa cukiniowo-kukurydziana

Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 puszka kukurydzy
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- po 1/2 łyżeczki curry, kurkumy, gałki muszkatołowej ostrej papryki
- sól i pieprz
- grzanki z ciemnego pieczywa
- szczypiorek

Sposób przygotowania:
1. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do posiekanej  i podsmażonej na maśle cebuli, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 min.
2. Dodajemy przyprawy, serek topiony, śmietanę, 3/4 puszki kukurydzy, gotujemy do miękkości cukinii. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy.
3. Do zmiksowanej zupy wrzucamy pozostałą kukurydzę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze chwile gotujemy, podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.

piątek, 15 lutego 2013

Chili con carne

Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300ml bulionu
- sól i pieprz
- odrobina cukru

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, kiedy nie będzie surowe.
2. Dodajemy bulion, przyprawy, pomidory, koncentrat i gotujemy ok. 15 min., od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolkę i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Idealnie pasuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem.

środa, 13 lutego 2013

Malinowe placuszki

Składniki:
- 2 jajka
- 300ml maślanki malinowej lub truskawkowej
- 20dag mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy maślankę z roztopionym masłem i jajkami, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrami, proszkiem i solą, całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Na końcu dodajemy maliny (mogą być wcześniej odmrożone lub odsączone ze słoika). Delikatnie mieszamy.
3. Placuszki smażymy na złoty kolor, dla wzmocnienia smaku można polać malinowym sokiem.

poniedziałek, 11 lutego 2013

Babka z serduszkiem

Składniki:
*na ciasto czerwone
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 125g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czerwony barwnik spożywczy
*na ciasto jasne
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250g masła
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:
1. Ciasto czerwone i jasne wykonujemy tak samo, czyli masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę z proszkiem, jajka, w przypadku ciasta czerwonego barwnik, miksujemy.
2. Do wysmarowanej tłuszczem keksówki wlewamy ciasto czerwone, pieczemy do suchego patyczka ok. 40 min. w 200 stopniach. Gdy ostygnie wycinamy serduszka foremką.
3. Następnie ponownie do wysmarowanej tłuszczem keksówki nakładamy tym razem trochę ciasta jeasnego, później w rządku kładziemy serduszka, bo boku delikatnie umieszczamy jasne ciasto (uważać by serduszka się nie przewróciły, całość przykrywamy pozostałym jasnym ciastem. Pieczemy ok. 45min. w 200 stopniach.
Inspiracja:Ciasto z sercem



sobota, 9 lutego 2013

Pączki

Składniki:
- 10 żółtek
- 1kg mąki pszennej
- 110g margaryny
- 10dag drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- dżem
- cukier puder
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy rozpuszczone drożdże, margarynę i żółtka, wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie.
3. Ciasto wykładamy na stolnicę, obsypujemy mąką i lekko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy dżem, zlepiamy na kształt pączków (aby uzyskać kształt gwiazdki, na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce dżemu, przykrywamy ciastem, lekko przyciskamy i wycinamy foremką, tak by miejsce z nadzieniem, było na środku). Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, co chwilę je przewracamy,by nie straciły kszałtu. Można posypać cukrem pudrem.

wtorek, 5 lutego 2013

Pizza z salami

Składniki:
*na ciasto
- 60dag mąki pszennej
- 3 łyżki oleju Kujawski ze smakiem bazylia-czosnek
- 1 szklanka mleka
- 5dag świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
*na wierzch
- sos pomidorowy
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 op. salami w plasterkach
- 1/2 słoika marynowanej papryki
- bazylia i oregano
- przyprawa do pizzy
- 20dag żółtego sera

Sposób przygotowania:
1. Drożdże mieszamy z mlekiem, aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajka, rozpuszczone drożdże, olej, wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, układamy na blaszki i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie.
2. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy sosem, układamy pokrojoną paprykę, cebulę, salami, posypujemy kukurydzą, przyprawą do pizzy, następnie żółtym serem i ziołami.
3. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach.


Przepis bierze udział w konkursie w konkursie "Kujawski ze Smakiem" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem
niedziela, 3 lutego 2013

Chleb kukurydziano-paprykowy

Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju kukurydzianego Oleofarm
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki maślanki naturalnej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, smażymy do miękkości, studzimy.
2. Jajka miksujemy z maślanką, dodajemy paprykę wraz z tłuszczem, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, solą i sodą, mieszamy łyżką.
3. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
4. Pieczemy ok. 45min. w 200 stopniach (do suchego patyczka), chleb powinien lekko pęknąć.

sobota, 2 lutego 2013

Litwa


sierpień 2011r.



 Podróż w stronę bratniej Litwy


Litwa to nie tylko znane zabytki takie jak zamek w Trokach, lecz także państwo o bogatym dorobku kulturowym i kulinarnym.



                                   
                                      
           Zamek w Trokach



                                   

Wileńskie ulice nie tylko zachwycają piękną architekturą, lecz także niezwykłymi rzeźbami, które sprawiają, że miasto staje się zaczarowane, a nawet baśniowe.




W centrum Wilna znajduje się most zakochanych, na którym młode pary wieszają kłódki i wyrzucają kluczyki do rzeki, co symbolizuje ich trwałość związku. Niektóre kłódki liczą kilkadziesiąt lat.






Kulinarnie . . . 

Kuchnia litewska ze względu na burzliwą historię naznaczona jest wpływem innych państw: Rosji, Ukrainy, Białorusi, Polski. Do najsłynniejszych dań należą:

Kartacze, zwane również cepelinami-pyzy lepione z ziemniaków, nadziewane mięsnym farszem, polane cebulką ze skwarkami.
Kybyny są to pierogi z ciasta drożdżowego, z mięsnym farszem.W oryginale używa się baraniny, jednak coraz częściej zastępowana jest wieprzowiną.
Kołduny, czyli małe pierożki, nadziewane najczęściej mięsem surowym lub gotowanym. Po ulepieniu gotowane są w rosole, w wodzie lub pieczone.
Kugel znany jest również w Polsce jako ziemniaczana babka z cebulką, czy mięsem. Ze względu na czasochłonność, przeważnie przygotowywana jest z okazji świąt.
Bliny żmudzkie- grube placki ziemniaczane nadziewane m.in. mięsem, smażone i podawane ze śmietaną, lub sosem.
Chłodnik litewski- zupa serwowana na zimno, na bazie botwinki, podawana z ugotowanym jajkiem.









Znane są również litewskie sery, które Polakom mogą wydawać się dość orientalne, np. ser z kminkiem, cebulą, pomidorami, czy ogórkiem.
Zaskakującym produktem jest ser jabłkowy, który tak naprawdę nie jest serem, nazwę zawdzięcza jedynie podobnemu sposobowi wyrobu. Przygotowuje się go z kwaśnych jabłek, cynamonu i cukru. Spożywany jest jako dodatek do gorzkiej herbaty, kawy, czy wina.

Jeśli chodzi o coś "mocniejszego" to na uwagę zasługują miody pitne, słynną ze swojego wyjątkowego smaku i dość dużej ilości alkoholu.





                                                                                               
piątek, 1 lutego 2013

Placuszki owsiane

Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Płatki zalewamy mlekiem i pozostawiamy na ok. 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy.
2. Placuszki smażymy na złoty kolor. Doskonale smakują z prażonymi jabłkami.

Videoprzepis

Top Blogi