środa, 25 grudnia 2013

Trufle żurawinowe

Składniki:
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- 100g suszonej żurawiny
- 50g otrąb owsianych
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek otrąb granulowanych najlepiej żurawinowych

Sposób przygotowania:
1. Żurawinę kroimy w drobną kostkę, otręby owsiane mielimy.
2. Śmietanę gotujemy z miodem, masłem, następnie dodajemy połamane czekolady i podgrzewamy, aż masa będzie jednolita (gotujemy na małym ogniu, często mieszając). Później dodajemy wcześniej przygotowane otręby owsiane i żurawinę, mieszamy. Całość studzimy, następnie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
3. Gdy masa stwardnieje, wykrawamy łyżką i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia.
4. Otręby żurawinowe miażdżymy tłuczkiem lub również miksujemy (nie całkiem na gładko). Obtaczamy w nich czekoladowe kulki, gotowe pralinki przekładamy do papilotek i chłodzimy w lodówce.

5 komentarze:

Kaszuby wypoczynek pisze...

Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
Te trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

Shiral Kucharzy pisze...

mmmm trufelki!!! mniam!!!

Karmel-itka. pisze...

trufelki w tym roku są bardzo popularne na Gwiazdkę.
pyszne, słodkie małe kulki :]

Gosia pisze...

Pyszniutkie:)

gin pisze...

Mniam, z żurawiną musiały być pyszne :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi