wtorek, 13 sierpnia 2013
Chrupiące gofry czekoladowe
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 14 dag cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek oleju
Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotowujemy z cukrem, kakaem i masłem, studzimy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy.
2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
3. Mocno rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem, wlewamy porcje ciasta i kolejno smażymy puszyste gofry (gdy wyciągamy je z gofrownicy są miękkie, ale po chwili stają się chrupiące). Gotowe podajmy z bitą śmietaną i owocami.
- 25 dag mąki pszennej
- 14 dag cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek oleju
Sposób przygotowania:
1. Wodę zagotowujemy z cukrem, kakaem i masłem, studzimy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy.
2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
3. Mocno rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem, wlewamy porcje ciasta i kolejno smażymy puszyste gofry (gdy wyciągamy je z gofrownicy są miękkie, ale po chwili stają się chrupiące). Gotowe podajmy z bitą śmietaną i owocami.
Etykiety:
Gofry
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Cały czas szukam odpowiedniej dla mnie gofrownicy... jak w końcu znajdę to na pewno wypróbuję przepis :D Pychotka!
Super pomysł, czekoladowych jeszcze nie próbowałam :)
Prześlij komentarz