czwartek, 18 lipca 2013

Kokosowe ciasto porzeczkowe

Składniki:
*na ciasto
- 250g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
*na masę
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 150g wiórków kokosowych
- 500ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki porzeczek

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakałem i cukrem, następnie dodajemy miękkie masło, przez chwilę wyrabiamy. Później dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto (jeśli nie będzie chciało się zagnieść można dodać odrobinę zimnej wody).
2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do zamrażalki, a drugą wylepiamy spód dość dużej tortownicy i wkładamy ją do lodówki na ok. 30 min. Następnie ciasto podpiekamy ok. 15 min. w 200 stopniach.
3. Białko ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, ubijamy na szklistą masę. Później  dodajemy śmietanę, budyń, mąkę ziemniaczaną, wiórki, miksujemy na małych obrotach, aż nie będzie grudek. Masę wylewamy na podpieczony spód, następnie kładziemy oczyszczone porzeczki, na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalki na dużych oczkach.
4. Ciasto pieczemy ok. 60 min., w 180 stopniach. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu.
inspiracja:mirabelkowyblog

13 komentarze:

Patrycja pisze...

Niedawno podobne ciasto z robiłam z jogurtem greckim w wersji migdałowej. Pyszne, lekkie i wykwintne...

Justyna Bąk pisze...

pysznie wygląda:) chętnie bym zjadła kawałeczek:)

kuchcikOla pisze...

ostatnio też piekłam ciasto o takim połączeniu smaków i było przepyszne! to też musi takie być :)

gin pisze...

Wygląda wspaniale :)

madlene17 pisze...

Prezentuje się smakowicie:)

FLIPS pisze...

mniam mniam pyszności :)

Anonimowy pisze...

Jakie wymiary kryją się pod terminem "dość duża tortownica"?

Pokochaj gotowanie pisze...

Ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 24cm

Anonimowy pisze...

Dzięki za szybką odpowiedź. Mam 22 cm, myślę, że też będzie dobra.

nothungry pisze...

Ile kalorii może mieć takie ciacho? :)

Daria pisze...

Czym można zastąpić porzeczki ?:)

Pokochaj gotowanie pisze...

Można wykorzystać borówki, czy maliny, które są już dostępne w sklepie.

Anonimowy pisze...

przepyszne ! :)))

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi