środa, 26 czerwca 2013
Serowa tarta ze szparagami
Składniki:
- 1 op. gotowego ciasta francuskiego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 150g sera parmezan
- 100g sera cheddar
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 150g bekonu
- bazylia, oregano
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce, jeżeli są grube kroimy na pół, przekładamy do naczynia i delikatnie mieszamy z sokiem i skórką z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na parę minut na bok.
2. Ciasto francuskie, kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem, z każdej strony zaginamy do środka boki ciasta (ok. po 1 cm.). Ciasto posypujemy startym cheddarem i połową parmezanu oraz pokrojonym w kostkę bekonem. Na to kładziemy równomiernie szparagi, posypujemy resztą parmezanu, bazylią i oregano.
3. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, aż szparagi zmiękną.
- 1 op. gotowego ciasta francuskiego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 150g sera parmezan
- 100g sera cheddar
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 150g bekonu
- bazylia, oregano
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce, jeżeli są grube kroimy na pół, przekładamy do naczynia i delikatnie mieszamy z sokiem i skórką z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na parę minut na bok.
2. Ciasto francuskie, kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem, z każdej strony zaginamy do środka boki ciasta (ok. po 1 cm.). Ciasto posypujemy startym cheddarem i połową parmezanu oraz pokrojonym w kostkę bekonem. Na to kładziemy równomiernie szparagi, posypujemy resztą parmezanu, bazylią i oregano.
3. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, aż szparagi zmiękną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
pyszny pomysł:)
Prześlij komentarz