poniedziałek, 27 maja 2013

Babeczki marchewkowe z kremem cytrynowym

Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 duże marchewki
- 2 plastry ananasa z puszki
*na krem
- 100g białego kremowego serka
- 50g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- starta skórka z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy i ścieramy na małych oczkach, ananasa drobno siekamy.
2. Jajka miksujemy z cukrem i olejem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie miksujemy.
3. Na końcu do ciasta dodajemy marchew, ananasa i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do papilotek ułożonych w formie do muffinów. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Wyjmujemy z pieca i studzimy.
4. Masło miksujemy na gładko z cukrem pudrem i serkiem, pod koniec dodajemy skórkę z cytryny. Na wystudzone babeczki nakładamy krem, można przyozdobić czekoladą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

5 komentarze:

Duusiak pisze...

Cudownie wyglądają;)

candy (The taste of sweet) pisze...

Śliczne są ;) U mnie też babeczki z cytrynową nutą - z lemon curd. Zapraszam :)

gin pisze...

Ależ urocze :)

Ania pisze...

dlaczego mój krem wychodzi zółty i prawie przeźroczysty :(?? mimo wszystko babeczki smakują obłędnie :)

Pokochaj gotowanie pisze...

Może zależy to od serka jaki używałaś, ja miałam Serek kanapkowy firmy Hochland

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi