wtorek, 30 października 2012

Zupa cygańska

Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 10 dag wędzonego boczku
- 20 dag dobrej kiełbasy
- 2 łyżki keczupu
- 3 łyżki śmietany do zup
- sól i pieprz
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, później plasterki kiełbasy, wszystko chwilę smażymy. Podlewamy szklanką wody i dusimy ok. 10 min.
2. Do 3 szklanek wody dodajemy pokrojony w kostkę boczek, ziemniaki, ziele angielskie, gotujemy do miękkości, następnie dodajemy wcześniej usmażone warzywa, keczup, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, posypujemy natką pietruszki.

sobota, 27 października 2012

Pancakes z serkiem i owocami

Składniki:
*na ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 120g rozpuszczonego masła
*dodatkowo
- owoce (mogą być z kompotu)
- 200g twarogu
- 3/4 szklanki bitej śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, miksujemy na gładko.
2. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, delikatnie mieszamy.
3. Pancakes smażymy na suchej patelni lub z bardzo małą ilością tłuszczu, przekładamy śmietanowym serkiem, na wierzch kładziemy owoce.

czwartek, 25 października 2012

Makaron z ricottą i pomidorami

Składniki:
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 garść listków świeżej bazylii
- 150g sera ricotta
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie.
2. W misce mieszamy ser z 2 łyżkami wody z gotującego się makaronu, z oliwą, gałką muszkatołową, ziarnami słonecznika, posiekaną bazylią, pokrojonymi w paski pomidorami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Sos dodajemy do odcedzonego makaronu, mieszamy, wykładamy na talerze i dekorujemy bazylią.

niedziela, 21 października 2012

Indyk w sosie serowym

Składniki:
-1 opakowanie filetu indyczego
- przyprawa do drobiu
- zioła prowansalskie
- pieprz
- 1 opakowanie serka topionego emmentaler
- 3/4 kostki rosołowej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- olej do smażenia
- świeża rukola
- makaron

Sposób pzrygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Filet kroimy w mniejsze kawałki, tak by nie były za grube.
2. Każdy kawałek nacieramy przyprawą do drobiu, pieprzem i ziołami, pozostawiamy na ok. 15 min. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ser, chwile gotujemy, następnie wlewamy śmietanę, dodajemy kostkę rosołową, nadal gotujemy, ciągle mieszając. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy odrobinę mleka.
3. Przyprawione filety smażymy na złoty kolor. Na talerze wykładamy gotowy makaron, następnie kilka listków rukoli, na górze kładziemy mięso, polewamy gorącym sosem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

piątek, 19 października 2012

Ciasto z dynią i rodzynkami

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki startej dyni
- 3/4 opakowania rodzynek
- cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem waniliowym i cynamonem, wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na końcu dodajemy dynię startą na dużych oczkach (odcisnąć sok) oraz rodzynki obsypane odrobiną mąki, by nie opadły, wszystko delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Pieczemy ok. 45 min, w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

wtorek, 16 października 2012

Polędwiczki w pomarańczach

Składniki:
- 3 polędwiczki
- sól i pieprz
- 2 pomarańcze
- 1 ząbek czosnku
- kawałek startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- płatki migdałowe
- 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. W misce mieszamy sos sojowy, miód, sok z jednej pomarańczy, skórkę otartą z jednej pomarańczy, imbir, zmiażdżony czosnek i gotową marynatą nacieramy mięso, pozostawiamy na ok. 1 godzinę. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (na spód kładziemy pokrojone w plasterki jedno pomarańczko), posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy w 180 stopniach, aż mięso będzie miękkie. Zlewamy sos i zagęszczamy go 1 łyżką mąki.

niedziela, 14 października 2012

Chlebek dyniowo-żurawinowy

Składniki:
- 215g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 110g masła
- 80g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 ml soku pomarańczowego
- 2 jajka
- 1 szklanka puree z dyni

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, skórką pomarańczy.
2. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy ekstrakty, sok pomarańczowy, puree z dyni (można kupić lub zrobić samemu, gotując dynie w małej ilości wody, następnie wodę odlewamy i ugniatamy jak ziemniaki), miksujemy dodając stopniowo mąkę.
3. Żurawinę zalewamy na chwilę wrzątkiem, wysypujemy na sitko, suszymy, oprószamy mąką i dodajemy do zmiksowanego ciasta, mieszamy łyżką.
4. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki, pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe).
Inspiracja: sandrabakesaparty

sobota, 13 października 2012

Miseczki z kurczakiem i warzywami

Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
*na nadzienie
- 1 filet z kurczaka
- 1 op. Pomysł na papirus-soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka żółta
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1 pomidor
- kilka listków sałaty
- sos czosnkowy

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, szybko wyrabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Następnie rozwałkowujemy, metalową formę na muffiny odwracamy stroną wypukłą do góry, którą smarujemy olejem. Każdą część wypukłą formy oblepiamy ciastem, nadmiar odcinamy, tak by po upieczeniu powstały miseczki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min., aż się zezłocą, studzimy.
2. Kurczaka kroimy i przygotowujemy z Pomysłem na... według przepisu na opakowaniu. Gotowe mięso kroimy w małe kawałki, podobnie jak warzywa. Do upieczonych miseczek kładziemy pokroją sałatę, papryki, pomidora, mięso, posypujemy kukurydzą. Można podać polane sosem czosnkowym.

piątek, 12 października 2012

Kurczak w sosie jogurtowym

Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- kawałek selera
- oliwa do smażenia
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki curry
- sól i pieprz
- ryż

Sposób przygotowania:
1.  Marchewki i seler obieramy, kroimy w małe słupki, cebule siekamy. Na patelni z oliwą podsmażamy marchewki i seler, ok. 10 min., następnie dodajemy cebulę, nadal smażymy.
2. Filet kroimy w kostkę i dodajemy do lekko miękkich warzyw i smażymy, aż mięso będzie gotowe. Potem wlewamy jogurt wymieszany z curry, śmietanę, smażymy aż sos zgęstnieje, ciągle mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

środa, 10 października 2012

Placuszki z dynią

Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki dyni startej na dużych oczkach, odciśniętej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, dynię i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy składniki suchę, miksujemy na gładką masę.
2. Placuszki smażymy na małej ilości oleju, podajemy z dowolnymi dodatkami.

poniedziałek, 8 października 2012

Tarta serowo-owocowa

Składniki:
*na ciasto
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 65g masła
- 80g mąki pszennj
- 12g drobnego cukru
*na nadzienie
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 30%
- 70g sera ricotta
- 150g białego sera zmielonego
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 60g cukru
- 1/2 pomarańczy
- 2 duże figi
- 1 bzoskwinia lub morela
- 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Średnią formę smarujemy masłem, wykładamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok.20 min. w 180 stopniach.
2. Sery mieszamy z jajkami, śmietaną, budyniem i cukrem na gładką masę, wykładamy na podpieczony spód i chwileczkę podpiekamy. Następnie układamy pokrojone owoce, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze ok. 30 min. w 180 stopniach (masa serowa powinna się zapiec). Po tym czasie pozostawiamy jeszcze ok. 5 min.w wyłączonym piekarniku, następnie wyciągamy, studzimy.


Przepis bierze udział w konkursie "Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!".
Produkty marki Apart Natural, które mnie zainspirowały to:
http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,17,31,morela-i-pomarancza.html
http://apartnatural.eu/pl/produkt,13,7,14,figa-i-irys.html
sobota, 6 października 2012

Kluski ziemniaczano-marchewkowe

Składniki:
- 0,5kg ziemniaków (po obraniu)
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag mąki kukurydzianej
- sól

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchewki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedzamy, ugniatamy i studzimy. Następnie dodajemy mąki, jajka, sól do smaku i szybko ugniatamy, formujemy kulki wielkości małego ziemniaka.
2. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-8 min. (uważać by nie rozgotować).

czwartek, 4 października 2012

Makaron z mielonym mięsem w sosie szpinakowym

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 długi serek topiony pieczarkowy Hochland
- 1 mała cebula
- 4 łyżki mleka
- 500g mięsa mielonego
- przyprawa do gyrosa
- sól i pierz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy szpinak, zmiażdżony czosnek i mleko, smażymy, aż będzie gorący, następnie dodajemy serek topiony, mieszamy. Pozostawiamy na palniku tak długo, aż szpinak zdobędzie konsystencje sosu.
2. Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę wraz z mięsem mielonym, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wykładamy na talerze, następnie kładziemy sos szpinakowy i usmażone mięso.

wtorek, 2 października 2012

Zupa z młodej kapusty

Składniki:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 główki młodej kapusty
- 100g brązowego ryżu
- kawałek selera
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- olej

Sposób przygotowania:
1. W garnku posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy ryż, chwilę smażymy, następnie resztę warzyw, wlewamy wywar, gotujemy do miękkości warzyw i ryżu.
2. Pod koniec doprawiamy do smaku, posypujemy natką pietruszki.

Videoprzepis

Top Blogi