niedziela, 30 września 2012

Kompot z dyni

Składniki:
- 2 kg dyni
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 700g cukru
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy ocet, pokrojoną w plasterki cytrynę i pomarańczę, cukier, cynamon i goździki, gotujemy 5 min.
2. Dynię gotujemy, aż będzie szklista w zwykłej wodzie, odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy przygotowanym syropem (wraz z pomarańczą i cytryną). Pasteryzujemy ok. 10 min.

piątek, 28 września 2012

Smażone serniczki

Składniki:
- 70g mąki pszennej
- 200g twarogu
- 20g cukru
- 2 jajka
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ser ucieramy z jajkami, następnie dodajemy cukier i mąkę, dokładnie mieszamy.
2. Łyżką nakładamy ciasto, smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Po usmażeniu kładziemy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się oleju. Posypujemy cukrem pudrem.

poniedziałek, 24 września 2012

Ciasto dyniowo-migdałowe

Składniki:
*na ciasto
- 100g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1kg mąki pszennej
- 250g cukru
- 7dag drożdży
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- 40dag dyni
*na kruszonkę
- 100g mąki pszennej
- 100g stopionego masła
- 100g mielonych migdałów
- 40g cukru

Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i rozgotowujemy w jednej szklance mleka, gotową miażdżymy na gładką masę.
2. Drożdże rozpuszczamy w pozostałym letnim mleku wraz z łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, olej, pozostały cukier, kilka kropel olejku i dynię. Dokładnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy, formujemy kruszonkę.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.

sobota, 22 września 2012

Placuszki ricotta

Składniki:
- 1/2 szklanka mleka
- 250g sera ricotta
- 2 jajka
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ricottę miksujemy z żółtkami, mlekiem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na gładką masę. Białka z solą ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
2. Placuszki smażymy na małej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy polane miodem.

czwartek, 20 września 2012

Chutney z dyni

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- szczypta imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 goździków
- szczypta chili
- pieprz i sól

Sposób przygotowania:
1. Ocet zagotowujemy z cukrem, następnie dodajemy imbir, cynamon, goździki, chili, chwile gotujemy.
2. Do zalewy dodajemy dynię i gotujemy, aż będzie szklista. Do smaku dodajemy sól i pieprz.
3. Gotową dynie przekładamy do słoików, pasteryzujemy ok. 5 min.

wtorek, 18 września 2012

Kanapka z serkiem, szynką i konfiturą

Składniki:
- 1 bagietka
- konfitura z fig lub borówek
- 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 1 opakowanie serka kremowego
- dowolna sałata
- świeży tymianek

Sposób przygotowania:
1. Świeży tymianek siekamy, mieszamy z serkiem. Bagietkę kroimy na cztery części, a te następnie wzdłuż. Jedną część smarujemy serkiem, drugą konfiturą.
2. Na połówce z konfiturą układamy listki sałaty, następnie szynki i przykrywamy górą posmarowaną serkiem, lekko dociskamy.

niedziela, 16 września 2012

Placuszki z białego sera i manny

Składniki:
- 2 jajka
- 250g białego sera
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kaszy manny
- szczypta soli
- olej

Sposób przygotowania:
1. Ser ugniatamy widelcem, następnie dodajemy żółtka, cukier i kaszę, dokładnie mieszamy.
2. Białka z solą ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju, kładziemy po łyżce ciasta, by powstały małe placuszki, smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Gotowe wykładamy na ręczniki papierowe, podajemy z dowolnymi owocami.

piątek, 14 września 2012

Meksykańskie pulpety

Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 4 duże pomidory
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 cebula
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- zioła prowansalskie
- świeży tymianek
- olej
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy pulpety.
2. Cebulę siekamy, czosnek miażdżymy i podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy aż się rozpadną. Później dodajemy ketchup, fasolkę, papryki, przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Pulpety smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor, następnie przekładamy do sosu pomidorowego, chwilę gotujemy. Pulpety podajemy z makaronem lub ryżem, posypane świeżym tymiankiem.

środa, 12 września 2012

Placki ziemniaczane z grzybowym farszem

Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 25dag pieczarek
- 1 cebula
- 100g żółtego sera
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej + do obsypania
- dowolne zioła
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dokładnie ugniatamy, chwilę studzimy. Później dodajemy żółtko, po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej, zioła, sól i pieprz do smaku, mieszamy.
2. Pieczarki obieramy kroimy w małe plasterki. W garnku podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki, gotujemy aż woda z pieczarek wyparuje, doprawiamy solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach.
3. Na dłoni kładziemy łyżkę masy ziemniaczanej, spłaszczamy, na środku kładziemy pieczarki i żółty ser, zawijamy, by powstał zamknięty placek, a farsz nie wylatywał. Gotowy placek obtaczamy w mące pszennej.
4. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. w 180 stopniach. Podajemy z sosem, np. pomidorowym.

poniedziałek, 10 września 2012

Wytrawne ciasteczka z serem pleśniowym

Składniki:
- 175g sera pleśniowego lazur
- 100g masła
- 1 jajko
- 50g mąki kukurydzianej
- 125g mąki pszennej
- szczypta soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
1. Ser mieszamy z żółtkiem (białko zostawiamy do smarowania ciasteczek), masłem, następnie dodajemy mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż powstanie jednolite zbite ciasto, później wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem.
3. Pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach, aż się zezłocą.
Inspiracja: Kuchnia Agaty

sobota, 8 września 2012

Tagliatelle z łososiem

Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu tagliatelle
- 1 mała puszka kukurydzy
- 20dag wędzonego łososia
- 150ml śmietany 12%
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Łososia rozdrabniamy, wkładamy do garnka, zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy, następnie dodajemy kukurydzę, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowy sos wlewamy do odcedzonego makaronu, mieszamy, chwilę gotujemy, posypujemy natką pietruszki.

czwartek, 6 września 2012

Tosty truskawkowo-serowe

Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 małe jajko
- 3 łyżki mleka
- kilka truskawek
- 1 mały serek ricotta
- cukier puder
- masło

Sposób przygotowania:
1. Jajko lekko ubijamy, dodajemy mleko, mieszamy. Każdą kromkę smarujemy serkiem, na jedną połówkę kładziemy plasterki truskawek, nakrywamy drugą posmarowaną tylko serkiem.
2. Złożony tost obtaczamy z każdej strony w przygotowanym jajku, smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z masłem. Gotowe tosty posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 2 września 2012

Dżem marchewkowy

Składniki:
- 1kg marchwi
- 2 cytryny
- 200g cukru

Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy kroimy w plastry i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, miksujemy, aż powstanie papka, dodajemy cukier gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., od czasu do czasu mieszamy, by nie przypalić.
2. Pod koniec dodajemy sok z cytryn, mieszamy, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min.

Videoprzepis

Top Blogi