piątek, 31 sierpnia 2012

Zapiekana tortilla pełna warzyw

Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- placki tortilla
- kawałek żółtego sera
- olej

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i wyciśnięty czosnek podsmażamy na małej ilości oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i cukinię, smażymy na małym ogniu, aż warzywa puszczą sok. Później dodajemy odsączoną fasolkę i kukurydzę oraz puszkę pomidorów, wszystko chwilę gotujemy. Następnie przyprawiamy ziołami prowansalskimi, słodką i chili papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
2. Każdy placek tortilli wkładamy na 10s do mikrofali, następnie na środek kładziemy farsz, zawijamy boki pod spód, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym serem.
3. Zapiekamy ok. 20 min.w 180 stopniach.

środa, 29 sierpnia 2012

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Składniki:
*na farsz
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag pieczarek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany do sosów
- sos sojowy
- sól i pieprz
*na naleśniki
- 50 ml wody
- 250 ml mleka
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
*dodatkowo
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
*na sos
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 pomidor
- bazylia
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju, odstawiamy do wystygnięcia.
2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, chwilę smażymy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, dodajemy dwa jajka, mieszamy. Przyprawione mięso dodajemy do pieczarek i smażymy, aż nie będzie surowe. Na koniec dodajemy śmietanę, zdejmujemy z ognia.
3. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy brzegi i rolujemy. Następnie obtaczamy w dwóch rozmieszanych jajkach i w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
4. Papryki i pomidor kroimy w paski, gotujemy aż warzywa puszczą sok i zmiękną, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotowe krokiety polewamy sosem.

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Beansburger

Składniki:
- 1 puszka białej fasolki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
- kiełbasa węgierska
- sałata rukola
- 4 kawałki papryki grillowanej z słoika
- 4 kwadratowe bułki

Sposób przygotowania:
1. Fasolkę odcedzamy, miksujemy razem z majonezem, wyciśniętym czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Bułki przekrawamy, można je na chwilę podgrzać w piekarniku. Po wyciągnięciu dolną część smarujemy fasolową pastą, następnie kładziemy kilka plasterków kiełbasy, paprykę pokrojoną w paski oraz rukolę.

piątek, 24 sierpnia 2012

Zupa krem z zielonego ogórka

Składniki:
- 1 duży serek topiony śmietankowy
- 3 długie zielone ogórki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1/2szklanki słodkiej śmietanki 12%
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
- grzanki

Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, kroimy w dużą kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy serek topiony, koperek, zmiażdżony czosnek oraz śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy, gotujemy jeszcze ok. 10 min.
2. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, podajmy z grzankami.

środa, 22 sierpnia 2012

Sernik ricotta


Składniki:
*na ciasto
- 50g zimnego masła
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
*na masę serową
- 500g ricotty
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
*na kruszonkę
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta proszku do pieczenia
- mąka pszenna
*dodatkowo
- 1 szklanka jagód

Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto łączymy, szybko wyrabiamy i wylepiamy nim średnią tortownicę (tortownicę wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
2. Ricottę ubijamy na puszystą masę z cukrem, stopniowo dodajemy jajka, mąkę, jogurt, cały czas miksujemy na gładką masę. Przygotowany ser wylewamy na wcześniej podpieczony spód i pieczemy ponownie ok. 15 min.
3. Po tym czasie ciasto posypujemy owocami i przygotowaną z podanych składników kruszonką (mąki dajemy tylę by powstała lepka kruszonka), ponownie pieczemy ok. 30 min, aż kruszonka będzie chrupka. Po wyłączeniu piekarnika, pozostawiamy chwilę ciasto w środku. Kroimy po wystudzeniu.

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Placki z cukinii z serem feta

Składniki:
- 1 jajko
- 100g fety
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała cukinia
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 30 min, by puściła sok. Następnie dokładnie wyciskamy, aby pozbyć się soku.
2. Do odciśniętej cukinii dodajemy mąkę, pokrojone w kostkę pomidory (można wlać trochę zalewy z pomidorów), mąkę i jajko, dokładnie mieszamy. Fetę kroimy w kostkę, dodajemy do cukinii, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor, można podawać z jogurtem naturalnym.

piątek, 17 sierpnia 2012

Kotlety ziemniaczane w waflu

Składniki:
- 600g ziemniaków
- 1 opakowanie wafli
- 4 parówki
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
 - olej do smażenia


Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy masło, posiekaną pietruszkę, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy.
2. Gorącą ziemniaczaną masę rozsmarowujemy na waflach. Na środku układamy po jednej parówce. Należy chwilę odczekać, by wafle zmiękły, poczym zawijamy roladki i odstawiamy do stygnięcia. Następnie każdą roladkę kroimy w grube plastry.
3. Plastry smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, wtedy powstaną chrupkie kotleciki. Można podać z ketchupem.

środa, 15 sierpnia 2012

Grillowany bakłażan

Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 100g sera lazur
- oliwa z oliwek
- bazylia
- przyprawa do grilla

Sposób przygotowania:
1. Bakłażana kroimy w plastry, nacieramy z każdej strony przyprawą do grilla.
2. W trakcie grillowania, polewamy oliwą z oliwek, by plasterki bakłażana nie były zbyt suche (uważać by nie przesadzić z ilością).
3. Pomidory i ser kroimy w małą kostkę, pod koniec grillowania kładziemy na każdy plasterek. Wierzch posypujemy bazylią.

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Chrupiący greenburger

Składniki:
- 1 opakowanie sera pleśniowego
- 4 bułki
- 10 połówek suszonych pomidorów w zalewie
- 200g młodego szpinaku
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy, podsmażamy na łyżce masła, dodajemy umyty i wysuszony szpinak, smażymy aż szpinak zwiędnie. Gotowy miksujemy wraz z migdałami. Dodajemy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
2. Majonez łączymy z sokiem z cytryny i wyciśniętymi ząbkami czosnku.
3. Bułki przekrawamy, jedną połówkę smarujemy szpinakiem, drugą sosem majonezowym. Na szpinak układamy kilka plasterków sera pleśniowego i pokrojone pomidory, nakrywamy połówką z sosem.
4. Bułki zapiekamy przez chwilę w piekarniku ( powinny być chrupiące, ale nie mocno twarde, a ser lekko rozpuszczony).

sobota, 11 sierpnia 2012

Zupa krem z kapusty włoskiej

Składniki:
- 1 mała kapusta włoska
- 400g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1,5 bulionu warzywnego
- 3 kabanosy
- 100ml śmietany
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- oliwa

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy. Warzywa przez chwilę podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Dodajemy śmietanę i całość miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kabanosami.

czwartek, 9 sierpnia 2012

Zapiekanka z kurczakiem i cukinią

Składniki:
- 200g makaronu duże świderki
- 1 filet z kurczaka
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 200g białej mozzarelli
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle wraz z posiekanym czosnkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Cukinię kroimy w plasterki, lekko podsmażamy, pod koniec dodając pomidory, przyprawiamy do smaku.
4. Mięso mieszamy z warzywami, wykładamy na makaron, na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli, posypujemy ziołami prowansalskimi.
5. Pieczemy ok. 20 min.w 180 stopniach.


wtorek, 7 sierpnia 2012

Panna Cotta wytrawnie

Panna Cotta to słynny włoski deser, dlaczego nie zrobić go w wersji wytrawnej? Oto eksperyment, który okazał się niezłym przysmakiem!

Składniki:
- 300g twarożku ze śmietaną (np. firmy Pilos)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki ketchupu łagodnego Roleski
- 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżeczki żelatyny
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Twarożek miksujemy z jogurtem i ketchupem.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, dodajemy do masy serowej i miksujemy.
3. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do zmiksowanego serka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Masę przekładamy do małych forem, np. do filiżanek, wkładamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
5. Po wyciągnięciu z lodówki, wykładamy na talerzyki (jeśli są trudności z wyciągnięciem z formy, należy ją na chwilę włożyć do gorącej wody, wtedy łatwo wyjąć).
Wytrawna panna cotta doskonale smakuje sama, jak również z pieczywem.



Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!



niedziela, 5 sierpnia 2012

Drożdżówki z kremem pâtissière i porzeczkami

Składniki:
*na ciasto
- 35g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki roztopionego masła
*na krem
- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40g cukru pudru
*dodatkowo
- ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i 1/4 szklanki mąki, mieszamy, pozostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
2. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem do białości. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiamy gładkie ciasto (gdyby było za gęste można dodać odrobinę mleka). Pod koniec wlewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
3. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, wycinamy krążki, robimy lekkie wgłębienia, układamy na blaszce wysypanej mąką i pozostawiamy na ok 15 min.
4. Przygotowanie kremu rozpoczynamy od zagotowania mleka z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, następnie z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do masy żółtkowej powoli dodajemy gorące mleko, cały czas miksujemy. Ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu ok. 1 min., aż krem zgęstnieje, uważając, by nie przypalić.
5. Na wycięte drożdżówki wykładamy przygotowany krem, posypujemy porzeczkami. Drożdżówki pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach, powinny się zrumienić.

piątek, 3 sierpnia 2012

Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i pieczarkami

Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 5 pieczarek
- 1 cukinia
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 100ml śmietany 18%
- sól i pieprz
- 1 op. makaronu tagliatelle pełnoziarniste
- oliwa

Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni.
2. Cukinię i pieczarki kroimy w paseczki, podsmażamy w garnku, dodajemy posiekany koperek.  Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich kurczaka, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, smażymy. Pod koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy.
3. Sos podajemy z ugotowanym makaronem.

środa, 1 sierpnia 2012

Curry rybne

Składniki:
- 4 filety z dorsza bez skóry
- 1 jogurt naturalny
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- sól i pieprz
- ryż

Sposób przygotowania:
1. Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę. Sok z limonki mieszamy z kurkumą, doprawiamy solą, nacieramy marynatą rybę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, dodajemy do niej chili, czosnek, orzechy, nasiona kminu, wiórki kokosowe, miksujemy na pastę.
3. Przygotowaną pastę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, następnie dodajemy mieloną kolendrę, pół szklanki wody, gotujemy ok. 5 min. Dodajemy jogurt, zagotowujemy, dokładamy zamarynowaną rybę i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. na małym ogniu. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

Videoprzepis

Top Blogi