czwartek, 28 czerwca 2012

Naleśniki z kaszą kuskus i ananasem

Składniki:
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 50 ml wody
- szczypta soli
*na nadzienie
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 5 plasterków ananasa
- sok z ananasa
- 4 łyżki serka sernikowego
- 1 op. cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę, jeśli jest mocno gęsta to dodajemy trochę mleka. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju lub na suchej patelni. Naleśniki powinny być cienkie i rumiane.
2. Sok z ananasa mieszamy z niewielką ilością wody, zagotowujemy i zalewamy kuskus, jak w przepisie na opakowaniu ok. 1 cm. nad powierzchnię kaszy.
3. Gdy kasza spęczniała i jest miękka mieszamy ją z pokrojonym w kostkę ananasem, serkiem sernikowym i cukrem waniliowym.
4. Naleśniki smarujemy ananasową masą, zawijamy.

wtorek, 26 czerwca 2012

Sernik grecki

Składniki:
- 1 duża paczka herbatników
- 1200 ml jogurtu greckiego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 180g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki oleju
- 3 budynie śmietankowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
1. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy olej, jogurt, budynie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki, miksujemy na jednolitą masę.
2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.
3. Średnią blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy herbatniki, na które wylewamy jogurtową masę.
4. Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 stopniach, kroimy po ostudzeniu.

niedziela, 24 czerwca 2012

Rewolucja w smażeniu - Patelnia firmy GreenPan

  • Informacje: Patelnia firmy GreePan z opatentowaną, nieprzywierającą powłoką ceramiczną Thermolon  ceramic jest bezpieczna dla zdrowia i nieszkodliwa dla środowiska. Opatentowana technologia Thermolon może wytrzymać przypadkowe, krótkie rozgrzanie do 450 °C z uwagi na posiadaną funkcję bezpieczeństwa. Oznacza to, że jeśli przypadkowo patelnia zostanie przegrzana, nie zostaną uwolnione toksyczne opary, a sama powłoka nie pokryje się pęcherzykami i nie zacznie się złuszczać. Gdy nieprzywieralność zaczyna zanikać, gruby podkład ceramiczny o wysokiej gęstości umożliwia stosowanie patelni podobnie jak w przypadku żeliwnych emaliowanych patelni. Marka GreenPan ma już ugruntowaną pozycję, zarówno wśród odbiorców sklepów specjalistycznych, ekologicznych. Więcej informacji o rewolucyjnym sposobie wprowadzenia do kuchni zdrowego i ekologicznego smażenia na stronie producenta: http://www.green-pan.pl/pl/misja-247.htm
  • Smażenie: Patelnie należy najpierw rozgrzać, olej dodajemy dopiero minutę przed rozpoczęciem smażenia. Możliwe jest również smażenie bez tłuszczu. Nie należy stosować metalowych narzędzi na nieprzywieralnej powierzchni. Zalecane są plastikowe, gumowe lub drewniane przybory kuchenne, które umożliwiają dłuższe korzystanie z patelni.
  • Czyszczenie: Patelnie należy czyścić po ostudzeniu. Produkt GreenPan jest bardzo łatwy i wygodny do czyszczenia. Zaleca się umyć ją w ciepłej wodzie z mydłem lub płynem do naczyń. Opłukać i osuszyć miękką ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
  • Gwarancja: Gwarancja udzielona jest na okres 5 lat ( 2 lata na powłokę).
  • Opinia „Pokochaj gotowanie”: Otrzymałam od firmy GreenPan patelnie technologii Thermolon o średnicy 24cm i szczerze mówiąc jestem mile zaskoczona. Choć jest dosyć ciężka to smaży się na niej rewelacyjnie. Wypróbowałam ją robiąc placuszki kalarepowo-ziemniaczane:                                                        http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/06/placuszki-kalarepowo-ziemniaczane.html . Do smażenia użyłam bardzo małej ilości oleju i po raz pierwszy spotkałam się, że olej po rozprowadzeniu znajduje się na całej powierzchni w postaci kropelek, co zapewnia jednakowe smażenie każdego placuszka. Można również smażyć bez użycia tłuszczu. Placuszki do niej zupełnie nie przywierały, używałam drewnianych szpatułek, by nie uszkodzić powłoki. Czyści się ją bardzo łatwo za pomocą zwykłego płynu do naczyń. Dzięki tej firmie smażenie jest bezpieczne dla naszego zdrowia i dla środowiska, a zarazem bardzo wygodne. Szczerze polecam! 

Placuszki kalarepowo-ziemniaczane

Składniki:
- 3 duże miękkie kalarepy
- 3 ziemniaki
- 1/2 opakowania sera feta
- 2 jajka
- 150g szynki
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- tymianek, kolendra
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Kalarepę i ziemniaki obieramy, następnie ścieramy na dużych oczkach. Do warzyw dodajemy jajka, mąkę, mieszamy.
2. Do masy dodajemy szynkę i fetę, pokrojone w kosteczkę, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.
3. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, na złoty kolor (tak długo aż będą miękkie). Podajemy z sosem czosnkowym, ketchupem.

sobota, 23 czerwca 2012

Zupa z bobu

Składniki:
- 0,5 kg bobu
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1,5 litra wywaru lub bulionu warzywnego
- pół opakowania makaronu nitki
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki mąki pszennej
- żółty ser do posypania
- sól i pieprz
- szafran
- tymianek

Sposób przygotowania:
1. Bób gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Następnie obieramy ze skórek.
2. W wywarze gotujemy makaron.
3. Pomidora zalewamy wrzątkiem, żeby obrać skórkę, podobnie robimy z orzechami. Pomidora kroimy w kostkę, a orzechy siekamy.
4. Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy orzechy, pomidory, chwilę smażymy, pod koniec dodajemy mąkę.

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Swojska tarta

Składniki:
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1/4 szklanki wody
- 125g masła
- szczypta soli
*na farsz
- 150g suchej kiełbaski
- 1 mała puszka czerwonej fasolki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 150g kwaśnej śmietany
- 100g żółtego sera
- oregano
- słodka papryka
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy szybko, wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę.
2. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na złoto.
3. W garnku mieszamy kwaśną śmietanę, mleko, jajka, starty żółty ser, oregano, paprykę, sól i pieprz do smaku.
4. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto, kujemy widelcem i podpiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach. Następnie nakładamy kiełbasę, fasolkę i kukurydzę, zalewamy sosem serowym i pieczemy jeszcze ok. 30 min. w 180 stopniach.
5. Tartę podajemy samą lub z ketchupem czy sosem czosnkowym.

sobota, 16 czerwca 2012

Winny kurczak z pieczarkami

Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 5 dużych pieczarek
- 1 por
- 1 mały jogurt naturalny
- 100 ml białego wina
- natka pietruszki
- papryka słodka i ostra
- sól i pieprz
- czosnek granulowany
- 1 łyżeczka curry
- ryż

Sposób przygotowania:
1. Por kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patenie, zalewamy winem i smażymy do momentu wyparowania płynu.
2. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w małe kawałki, chwile smażymy, dodajemy pokrojone pieczarki, wszystko smażymy do miękkości warzyw i mięsa.
3. Jogurt lekko hartujemy dodajemy do mięsa, przyprawiamy paprykami, czosnkiem, solą i pieprzem, chwilę gotujemy.
4. Ryż gotujemy w curry, podajemy z mięsem.

czwartek, 14 czerwca 2012

Muffiny Prince Polo

Składniki:
- 270g mąki pszennej
- 2 Prince Polo XXL
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 100ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130g cukru

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, następnie dodajemy drobno pokruszone Prince Polo, mieszamy.
2. Do suchych składników dodajemy olej, jajko, mleko, ekstrakt, mieszamy łyżką.
3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto na wysokość 3/4 foremki. Pieczemy ok. 25 min. w 200 stopniach na złoty kolor.

wtorek, 12 czerwca 2012

Makaron ryżowy z mięsem mielonym

Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego (wstążki)
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 250g mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 5 pieczarek
- 6 łyżek sosu sojowego
- szczypta chilli
- 1 płaska łyżeczka miodu
- kilka pomidorów koktajlowych
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach, pieczarki kroimy w małe plasterki, pomidory na połówki, cebulę szatkujemy.
2. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy mięso mielone, chwile smażymy, później dodajemy pieczarki, pomidory i marchewkę, smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy mrożony groszek.
3. Sos sojowy mieszamy z miodem i papryką, dodajemy do smażonego mięsa, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do mięsa z warzywami, chwilę smażymy, delikatnie mieszając.

czwartek, 7 czerwca 2012

Trójkąciki z jabłkiem

Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 25g świeżych drożdży
- 80g masła
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- szczypta imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiewamy mąkę, sól, robimy dołek, wlewamy letnie mleko wymieszane z drożdżami oraz cukry, mieszamy łyżką i pozostawiamy pod przykryciem, aż ciasto się ruszy.
2. Następnie dodajemy żółtka, roztopione i lekko ostudzone masło, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Ciasto ponownie lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy na 0,5cm grubości, kroimy na kwadraty.
4. Jabłka obieramy i oczyszczamy, kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, cynamonem i imbirem.
5. Na każdy kwadracik ciasta, kładziemy przygotowane jabłka, zawijamy na kształt trójkącików, dociskając brzegi. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, odkładamy na ok. 15 min. Każde ciastko smarujemy lekko roztrzepanymi białkami.
6. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach ok. 20 min, aż się lekko zrumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Inspiracja: babeczka.zuzka.pl

środa, 6 czerwca 2012

Chłodnik z rzodkiewek

Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 duży jogurt naturalny
- 300ml naturalnego kefiru
- 2 łyżki serka kanapkowego
- szczypiorek (ok. garść)
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- czosnek granulowany
- grzanki

Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy dokładnie jogurt z serkiem i kefirem.
2. Rzodkiewki kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy, warzywa dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy.
3. Dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Całość wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
4. Chłodnik podajemy z grzankami. Przygotowałam je smarując obustronnie masłem i smażąc na patelni.

niedziela, 3 czerwca 2012

Ketchupowe rogaliki

Składniki:
- 100g żółtego sera
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- ketchup Pudliszki
- 1 białko
- sezam

Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie kroimy na kwadraciki. Każdy kwadracik smarujemy ketchupem, na środek kładziemy starty na dużych oczkach żółty ser. Zawijamy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Do białka dodajemy dwie łyżki wody, lekko ubijamy, smarujemy nim rogaliki i posypujemy sezamem.
3. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu trzymamy jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku.


sobota, 2 czerwca 2012

Kremowe risotto z pieczarkami i szynką

Składniki:
- 150g ryżu do risotto
- 4 średnie pieczarki
- 6 plasterków szynki
- szczypiorek
- 100ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- 1/2 cebuli
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 2 łyżki serka kanapkowego

Sposób przygotowania:
1. Cebulę podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, chwile smażymy.
2. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, chwilę podsmażamy ryż, zalewamy winem, gotujemy aż wyparuje, następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ryżu, często mieszając. Pod koniec dodajemy podsmażone pieczarki, serek kanapkowy, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy.
3. Na łyżce masła podsmażamy na złoto szynkę pokrojoną w paseczki.
4. Gotowy ryż wykładamy na talerze, posypujemy szynką i posiekanym szczypiorkiem.

Videoprzepis

Top Blogi