sobota, 31 marca 2012

Wieprzowina z bakłażanem

Składniki:
-1 puszka pomidorów krojonych
- 250g chudej wieprzowiny
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 mały bakłażan
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Bakłażana kroimy na pół, solimy i odstawiamy na 20 min, by puścił sok i nie był gorzki, następnie go opłukujemy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę siekamy, paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
3. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy paprykę, bakłażana, chwilę smażymy. Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do warzyw, później dodajemy pomidory z puszki, wszystko dusimy do miękkości warzyw i mięsa(gdyby było zbyt gęste podlewamy wodą). Przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Od czasu do czasu mieszamy, by nie przypalić. Podajemy z ryżem.

piątek, 30 marca 2012

Makaron chiński z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:
- 3 opakowania zupek chińskich
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 4 pieczarki
- 2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sezamu
- szczypta słodkiej papryki i chilli
- 1/2 cebuli
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, odstawiamy na chwilę.
2. Cebulę drobno siekamy, pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
3. W woku nalewamy trochę oleju, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy kurczaka, pieczarki, dusimy do miękkość, podlewamy sosem sojowym.
4. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, gdy będzie miękki odcedzamy(bez przypraw).
5. Makaron dodajemy do mięsa, wsypujemy sezam, chwilę smażymy.
Inspiracja: Bake&Taste

środa, 28 marca 2012

Tarta jabłkowa

Składniki:
*na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- szczypta soli
- 3-4 łyżki wody
- 2 krople aromatu pomarańczowego
*na nadzienie
- 3 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- brązowy cukier do smaku
*na kruszonkę
-75g masła
- 75g mąki pszennej
- 75g brązowego cukru
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy


Sposób przygotowania:
1. Ciasto przygotowujemy zaczynając od zmieszania mąki z solą, następnie dodajemy masło,aromat. Ciasto ugniatamy, stopniowo dodajemy wodę, formujemy kulkę i wkładamy do zamrażalki na 15 min. Później ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę wysmarowaną masłem, spód dziurkujemy widelcem, całość wkładamy do lodówki na następne 15 min. Następnie podpiekamy w piekarniku ok. 10 min. w 200 stopniach.
2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy sok, cynamon, wstawiamy na palnik, smażymy od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy cukier do smaku, smażymy aż powstanie gęsty mus, studzimy.
3. Na końcu robimy kruszonkę, w misce mieszamy mąkę, masło, skórkę i cukier.
4. Na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach (kruszonka powinna być rumiana i lekko twarda).

niedziela, 25 marca 2012

Pomarańczowo-morelowa kaszka

Składniki:
- 5 łyżek kaszy manny
- 450ml mleka
- 1 duża pomarańcza
- 1 łyżeczka cykru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 100g suszonych moreli
- 2 krople aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:
1. Do mleka dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, aromat pomarańczowy, cukry, wstawiamy na palnik. Gdy zacznie się gotować wsypujemy kaszkę, mieszamy na wolnym ogniu.
2.Kiedy będzie gęstnieć dodajemy posiekane morele, gotujemy i mieszamy, aż całkowicie zgęstnieje. Pozostawiamy na chwilę, by kaszka wsiąkła dokładnie płyn.
3. Następnie przekładamy do pucharków, można posypać startą skórką pomarańczy.

piątek, 23 marca 2012

Kurczak w cieście francuskim

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w jednym płacie
- 1 podwójna pierś
- 2 duże plasterki żółtego sera
- 5 pieczarek
- 1 mała cebula
- oregano
- olej
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, następnie nacieramy solą, pieprzem i oregano, wkładamy do lodówki na 20 minut.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pieczarki i chwilę smażymy.
3. Na środku, wzdłuż płata ciasta francuskiego kładziemy pojedynczo piersi (jedną połówkę pod drugą), na to układamy podsmażone pieczarki, na końcu żółty ser. Z boku kroimy ciasto w paski (czyli na środku jest ułożone mięso a z prawej i lewej strony kroimy paski, powstaną takie grzebienie). Mięso zawijamy w cieście w taki sposób, że na przemian nakładamy paski raz z prawej a raz z lewej strony, lekko przyciskamy, końce takiej rolady podwijamy pod spód. Całość przekładamy na blaszkę, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach, powinno się zrumienić, sprawdzić patyczkiem czy mięso nie jest surowe.

czwartek, 22 marca 2012

Sernik krówkowy

Składniki:
*na ciasto
- 120 gram masła
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru pudru
*na masę serową
- 300g krówek
- 750g białego sernikowego sera
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 ml śmietany 30%
- aromat śmietankowy
- kilka łyżek mleka
*dodatkowo:
- 100g krówek
- 70g orzechów włoskich
- kilka łyżek mleka

Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z kakaem, cukrem pudrem, dodajemy masło, zagniatamy cisto (może się trochę kruszyć). Formę do tortu (średnica ok. 22 cm.) wysmarowujemy masłem, następnie wykładamy ciastem dno, przyciskamy palcami.
2. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od zmiksowania całych jajek z cukrem, stopniowo dodajemy ser, aromat, nieubitą śmietanę, dalej miksujemy. Krówki rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka, lekko studzimy i dodajemy do masy serowej, miksujemy na gładką masę.
3. Masę serową wylewamy na ciasto, wkładamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach ok. 60 min. (sernik powinien się zrumienić). Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy do lodówki.
4. Sernik dekorujemy pokruszonymi orzechami i roztopionymi krówkami w mleku. Choć przez krówkowy wierzch nie kroi się łatwo to w smaku jest pyszny i nie przesadnie słodki.
Inspiracja: slodkiefantazje.pl

sobota, 17 marca 2012

Spaghetti z pulpecikami

Składniki:
- 300g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej + do obsypania
- bazylia
- słodka papryka w proszku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- przyprawa typu vegeta
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 kostki rosołowej
- ser parmezan
- makaron spaghetti
- olej

Sposób przygotowania:
1. Mięso wkładamy do miski, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, jajko, dwie łyżki bułki tartej, przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i słodką papryką. Następnie mieszamy i formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w bułce tartej. Pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2. Do garnka wlewamy pomidory z puszki, dodajemy kostkę rosołową, wstawiamy na palnik. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę suszonej bazylii, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką (jeśli pomidory były kwaśne można dodać cukier). Gotujemy go 5 min., następnie wrzucamy usmażone pulpeciki i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 min., uważać by nie przypalić.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy go i wykładamy na talerze. Polewamy go sosem z pulpetami i posypujemy serem.

czwartek, 15 marca 2012

Figowe ciasteczka

Składniki:
*na ciasto
- 120g miękkiego masła
- 2 łyżki mleka
- 1 żółtko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople ekstraktu migdałowego
*na nadzienie
- 200g suszonych fig
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1.  Masło miksujemy z cukrem, aż będzie puszyste, następnie dodajemy sól, żółtko, ekstrakt, mleko, wszystko miksujemy na gładką masę. Później dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ugniatamy ciasto ręką, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. Figi zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 15 min, by zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Ponownie zalewamy 1/2 szklanką wody, dodajemy cukier, sok z cytryny, sól i gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu, ok. 30 min. (od czasu do czasu mieszamy, uważać by nie przypalić). Wszystko studzimy.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty szerokości 12 cm. Na środku wzdłuż prostokąta kładziemy nadzienie, zawijamy brzegi do środka, tak by lekko na siebie zachodziły, delikatnie przyciskamy. Każdy taki rulon kroimy na małe ciasteczka i układamy (szwami na dole) na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach na złoty kolor.

sobota, 10 marca 2012

Otrębowy omlet przekładany gruszkami

Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki mleka
- 1 op. cukru waniliowego
*dodatkowo:
- 2 gruszki
- 2 łyżeczki cukru
- 3 kostki białej czekolady

Sposób przygotowania:
1. Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki i dusimy w garnku wraz z cukrem, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
2. Jajka lekko ubijamy trzepaczką, następnie dodajemy mleko, otręby, płatki owsiane, cukier waniliowy, delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wylewamy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, zmniejszamy ogień, smażymy na złoty kolor z jednej i z drugiej strony, uważać, by nie przypalić.
4. Omlet kroimy na równe trójkąty, przekładamy gruszkami, wierzch posypujemy startą czekoladą.

piątek, 9 marca 2012

Keks bananowo-krówkowy z migdałami

Składniki:
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 100g cukru trzcinowego
- 100g jogurtu naturalnego
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g miękkich krówek
- 100g migdałow

Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy i studzimy, banany rozgniatamy widelcem.
2. Cukier, jajka i jogurt w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy ostudzone masło, banany, nadal miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą (przesiewamy i mieszamy trzepaczką).
3. Do ciasta dodajemy 3/4 posiekanych migdałów i 3/4 pokrojonych krówek, mieszamy.
4. Keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Wierzch posypujemy resztą migdałów i krówek.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 50 min. w 180 stopniach. Keks powinien się zrumienić i pęknąć.

Inspiracja: rogalikblog

poniedziałek, 5 marca 2012

Zupa szpinakowa

Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 duża marchewka
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach
- 1 mała por
- 1 korzeń pietruszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200g kaszy jęczmiennej
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej

Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy, marchewkę i por kroimy w talarki, pietruszkę w kostkę.
2. Cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy resztę warzyw i chwilę smażymy.
3. Warzywa zalewamy bulionem, wsypujemy kaszę  i gotujemy do miękkości warzyw i kaszy ok. 30 min. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać wody.
4. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 10 min.

sobota, 3 marca 2012

Meksykańska zapiekanka

Składniki:
- 300g mięsa mielonego
- 1 puszka mieszanki warzyw meksykańskich
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki ketchupu
- 1 mała cebula
- 1/2 puszki czerwonej fasolki
- 100g żółtego sera
- 1 opakowanie makaronu nitki
- przyprawa meksykańska
- 1 łyżeczka masła
- olej
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Mięso podsmażamy na łyżce oleju wraz z posiekaną cebulką, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą meksykańską.
2. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Mieszamy go z warzywami, mięsem, startym żółtym serem,koncentratem i ketchupem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy przyprawą meksykańską.
3. Całość wkładamy do piekarnika na 15 min. w 180 stopniach.

czwartek, 1 marca 2012

Justynkowe kokoski

Składniki:
- 3 jajka
- 280g masła
- 60g wiórków kokosowych
- 150g cukru
- 480g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru migdałowego
- 1 opakowanie płatków migdałowych
- marmolada

Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrami, następnie z trzema żółtkami, białka odkładamy na później.
2. Dodajemy mąkę, wiórki, zagniatamy ciasto ręką.
3. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy, zamaczamy w rozmąconych pozostawionych białkach, następnie obtaczamy w posiekanych płatkach migdałowych.
4. Obtoczone ciastka układamy na blaszcze obsypanej mąką, robimy w każdym wgłębienie palcem. W zrobione wgłębienie nakładamy na każde ciastko jedną łyżeczkę marmolady.
5. Ciastka pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach na złoty kolor.

Videoprzepis

Top Blogi