środa, 29 lutego 2012

Piankowe lizaki

Składniki:
- 1 opakowanie białych pianek jojo
- 1 polewa czekoladowa lub mleczna czekolada
- posiekane orzechy lub kolorowa posypka
- patyczki

Sposób przygotowania:
1. Pianki delikatnie nabijamy na patyczki, tak by nie spadły i by nie przeszły na wylot.
2. Następnie zanurzamy pianki do połowy w roztopionej w łaźni wodnej czekoladzie lub w przygotowanej polewie. Wyciągamy i chwilkę czekamy, by nadmiar czekolady spłynął. Później zanurzamy w posypce na wysokość 1/2 powierzchni czekoladowej.
3. Na końcu wkładamy pianki na patyczkach np. do słoika, uważamy, by się nie skleiły  i wkładamy na chwilę do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła.

Przepis bierze udział w konkursie "Słodki konkurs lizakowy z AleDobre.pl!"
sobota, 25 lutego 2012

Muffiny hot-dog

Składniki:
- 1/2 szklanki sropionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 długie parówki

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąki, sodę, sól, mieszamy. Roztopione i ostudzone masło wlewamy do miski, dodajemy cukier, jajka, maślankę, miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki, nadal miksujemy na gładką masę.
2. Do foremek, wyłożonymi papilotkami nakładamy ciasto na wysokość 3/4 foremki. Parówki kroimy na długość ok. 3 cm, wkładamy po jednym kawałku da każdej muffiny.
3. Muffiny pieczemy ok. 20-25 min. w 200 stopniach. Podajemy z ketchupem.


Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie patelni w kategorii "Dziecięce przysmaki".

Grzybowa tarta

Składniki: *na farsz:
- 2 garści suszonych grzybów
- 400g kapusty kiszonej z marchewką
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 100g suszonych śliwek
- 1 mała cebula
- 4 ziela angielskie
- sól i pieprz
*na ciasto:
- 2 małe jajka
- 210g mąki pszennej
- 7g drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczka soli
- 60g roztopionego masła

Sposób przygotowania:
1. Grzyby opłukujemy, zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na 2 godziny. Następnie odcedzamy, ponownie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy około godziny. Studzimy i kroimy na małe kawałki.
2. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłukujemy ją na sicie. Następnie zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kminek, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy do miękkości ok. 1 godzinę.
3. Śliwki kroimy na małe kawałki (jeśli są twarde zalewamy na chwilę wrzątkiem).
4. Z ugotowanej kapusty wyciągamy ziele angielskie, mieszamy ją z pokrojonymi grzybami i śliwkami, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, wlewamy ostudzone masło, jajka, ugniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut w 200 stopniach.
6. Następnie ciasto wyciągamy, wykładamy grzybowy farsz, na nim układamy paseczki z ciasta, które wcześniej włożyliśmy do lodówki. Całość ponownie zanosimy do piekarnika, pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach (powinna się lekko zezłocić).


Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie Patelni w kategorii "Zimowe grzybobranie".
wtorek, 21 lutego 2012

Kulki z batatów w otrębowej skorupce

Składniki:
- 2 średnie bataty
- 4-6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- sól, pieprz
- oregano
- przyprawa typu vegeta
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie  do miękkości.
2. Ugotowane bataty odcedzamy, rozgniatamy, dodajemy mąkę kukurydzianą, pieprz, oregano, vegetę i dość sporo soli, ponieważ bataty są słodkie (do smaku). Wszystko dokładnie mieszamy (dajemy tyle mąki, by można było ulepić kulki).
3. Kulki ulepione z batatów obtaczamy w otrębach i smażymy w dość dużej ilości oleju na złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć tłuszcz. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Przepis bierze udział w akcji:
niedziela, 19 lutego 2012

Muffiny Twix

Składniki:
- 3 łyżki kakao
- 100g cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko+1żółtko
- 100ml oleju
- 50g drobno pokruszonej  czekolady
- 300ml mleka
- 1 opakowanie twix

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mleko, olej, wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremek, wyłożonych papilotkami, na wysokość 3/4. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi batonikami twix. Pieczemy ok. 20-25 min. w 200 stopniach.

czwartek, 16 lutego 2012

Marchewkowe placuszki

Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskie
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz
- olej lub masło do smażenia
*na sos:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 serek kanapkowy śmietankowy
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 5 minut.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dość sporo soli, ponieważ marchewki są słodkie, dodajemy mleko z drożdżami oraz jajko, miksujemy. Następnie dodajemy odcedzone i ostudzone marchewki, wszystko miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy zioła, pieprz, mieszamy.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
5. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, podajemy z sosem, przygotowanym z serka, jogurtu, czosnku, soli i pieprzu do smaku.

poniedziałek, 13 lutego 2012

Markizy na słono

Składniki:
- opakowanie krakersów koktajlowych
- serek philadelfia śmietankowy
- sypki mak

Sposób przygotowania:
1. Na jeden krakers nakładamy około łyżkę serka, równomiernie go rozprowadzamy i nakładamy drugiego krakersa, lekko przyciskamy. Wyrównujemy boki, które obtaczamy w maku.
2. Ciastka na chwilę wkładamy do lodówki.

niedziela, 12 lutego 2012

Gnocchi w sosie szpinakowym

Składniki:
*na gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- 1 płaska łyżka soli
- 125g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
*na sos:
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobionego szpinaku
- 2 łyżki serka topionego śmietankowego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozcieramy praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa. Jeszcze ciepłe przekładamy na stolnicę, dodajemy płaską łyżkę soli, pieprz, robimy dołek i wlewamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto, nie wyrabiamy zbyt długo. Formujemy podłużne ok. 2,5 cm., lekko spłaszczone kluseczki, można na nich zrobić paseczki nożem.
Kluseczki wrzucamy do wrzącej wody, zmniejszamy ogień, gdy wypłyną wyciągamy, ponieważ bardzo szybko się rozgotowują.
2. Do rondla wrzucamy szpinak, wstawiamy go na palnik, gdy się rozmrozi dodajemy posiekany czosnek, zagotowujemy, następnie dodajemy jogurt i serek, zmniejszamy ogień i mieszamy, by nie było grudek, a sos miał kremową konsystencje. Na końcu do smaku przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu vegeta.
3. Jeszcze ciepłe kluseczki podajemy z gorącym sosem.

sobota, 11 lutego 2012

Puszysty keks na białkach

Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka białek (ok. z 8 jajek)
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki bakalii
- kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Białka z solą ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy na gęstą, szklistą masę.
2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3. Do białek powoli na zmianę dodajemy mąkę i chłodne masło, mieszamy łyżką na gładką masę. Na końcu dodajemy bakalie (można obsypać je w mącę, wtedy nie opadną na dół jak to się stało u mnie), aromat, mieszamy.
4. Ciasto wlewamy do średniej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 40 minut (keks powinien być zrumieniony i pęknięty, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony).

piątek, 10 lutego 2012

Zupa żołądkowa

Składniki:
- 40 dag kaczych żołądków
- 1 marchew
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 korzeń pietruszki
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Żołądki oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 30-40 min., aż będą prawie miękkie. Następnie wyciągamy z wody i kroimy na małe kawałki.
2. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu, następnie dodajemy mięso i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Na końcu wlewamy śmietanę dobrze wymieszaną z mąką, zagotowujemy, dodajemy majeranek, przyprawiamy solą i pieprzem.

Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie patelni w kategorii "Ciepło, cieplej, gorąco!".
środa, 8 lutego 2012

Makaron z łososiem

Składniki:
- 50dag makaronu świderki lub penne
- 150g wędzonego łososia
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- mała cebulka
- koperek
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
1. Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojonego łososia, chwilę smażymy. Później wlewamy śmietanę, zagotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu przekładamy go do garnka, wlewamy śmietanowy sos, na chwilę stawiamy na palnik, mieszamy.
3. Na końcu posypujemy posiekanym koperkiem.

wtorek, 7 lutego 2012

Czekoladowe muffiny

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, kakaem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy olej, mleko, jajko, dokładnie mieszamy, można mikserem.
2. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
3. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papilotkami na wysokość 4/5 foremki. Pieczemy ok. 25 min. w 200 stopniach.

niedziela, 5 lutego 2012

Naleśniki owocowo-serowe

Składniki:
- 1 jajko
- 300ml mleka
- szczypta soli
- 12,5 dag mąki pszennej
- olej do smażenia
*dodatkowo:
- 1 puszka owoców mieszanych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ser do serników
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z solą, następnie wbijamy jajko, wlewamy mleko, wszystko miksujemy na gładką masę (konsystencje śmietany).
2. Owoce wlewamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, zagotowujemy, powinna powstać gęsta konsystencja.
3. Na rozgrzanym oleju smażymy cienkie naleśniki, przekładamy serem, polewamy owocami.

sobota, 4 lutego 2012

Frykadelki z kalafiorem

Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 10 maleńkich różyczek kalafiora
- 1 jajko
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej+do obsypania
- oregano
- sól i pieprz
- szczypta ostrej papryczki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sos pomidorowy
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min, tak by nie były zbyt miękkie, odsączamy.
2. Mięso mieszamy z jakiem, z 4 łyżkami bułki tartej, z przyprawami, dodajemy posiekaną cebulkę, mieszamy, formujemy pulpety w środek wkładając po jednej różyczce kalafiora. Na końcu panierujemy w bułce tartej.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju, najpierw dobrze przypiekamy, później zmniejszamy ogień, chwile smażymy, by mięso nie było surowe. Podajemy z sosem pomidorowym.

czwartek, 2 lutego 2012

Sakiewki z łososiem

Składniki:
*na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-  1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki gazowanej wody
- szczypta soli i gałki muszkatołowej
*nadzienie:
- 250g twarożku kanapkowego śmietankowego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 15 dag wędzonego łososia
- 1,5 łyżeczki posiekanego koperku
- szczypta chilli
- sól i pieprz
- szczypiorek

Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto mieszamy mikserem, powinno mieć konsystencje śmietanki, odstawiamy na 10 min. Następnie smażymy cienkie naleśniki, na bardzo małej ilości oleju.
2. Łososia kroimy na małe kawałki, siekamy odrobinę szczypiorku, pozostały odkładamy do wiązania. Mieszamy to z  koperkiem, twarożkiem i jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
3. Na każdy naleśnik kładziemy łyżkę nadzienia, następnie delikatnie formujemy sakiewki i związujemy szczypiorkiem. Jeśli komuś się to nie uda równie dobrze smakują podane w zwykłej, zwiniętej formie naleśnika.

środa, 1 lutego 2012

Kalafior po włosku

Składniki:
- 1 mała główka kalafioru
- 100g szynki w całości
- 150g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu
- pieprz, sól
- przyprawa typu vegeta
- masło
- oregano

Sposób przygotowania:
1. Kalafior oczyszczamy, kroimy na różyczki i chwilę gotujemy w osolonej wodzie (na pół twardo).
2. Kalafior wyciągamy na talerz posypujemy troszkę przyprawą typu vegeta, następnie przekładamy go do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
3. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce masła, aż puszczą wodę, następnie dodajemy koncentrat i chwile gotujemy, pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy to na kalafior, równomiernie rozkładamy, na końcu posypujemy oregano.
4. Całość wkładamy do piekarnika, zapiekamy ok. 15-20 min. w 200 stopniach.

Videoprzepis

Top Blogi