piątek, 25 listopada 2011

Czekoladowo-bananowe ciasteczka

Składniki:
- 60g cukru pudru
- 120g mąki pszennej
- 125g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30g kakao
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 banan

Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę, cynamon i kakao, wszystko dokładnie najpierw mieszamy, a  potem wyrabiamy ręką.
2.Ciasto kładziemy na foli spożywczej, przykrywamy je również folią i rozwałkujemy na grubość ok. 0,4cm (ciasto nie wałkujemy na blacie oprószoną mąką, ponieważ będzie wtedy za twarde).
3. Foremką wycinamy ciastka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowę ciastek kładziemy cienki plasterek banana. Ciastka pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach. Gdy ciastka są gotowe, nie wykładamy je od razu z blaszki, czekamy aż trochę ostygną, by się nie połamały.
4. Białą czekoladę rozpuszczamy wraz ze śmietaną, tak by nie było grudek. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
5. Na ostudzone ciastka bez banana nakładamy krem czekoladowy, uważając by nie przesadzić z ilością. Następnie każde nałożone ciastko przykrywamy ciastkiem z bananem na wierzchu. Gdyby krem był za rzadki można ciastka na chwilę włożyć do lodówki.

poniedziałek, 21 listopada 2011

Maślankowe placuszki z nutą truskawkową

Składniki:
- 250ml maślanki truskawkowej
- 125g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- masło do smażenia
*dodatkowo:
- płatki migdałowe
- mus truskawkowy lub dżem

Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Następnie dodajemy maślankę, olej i jajko, wszystko miksujemy na gładką masę.
2. Na patelni rozpuszczamy trochę masła, na każdy placuszek wlewamy ok. 2 łyżki ciasta. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu kładziemy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiernego tłuszczu.
3. Płatki migdałowe podpiekamy przez chwile na suchej patelni. Gotowe placuszki podajemy z musem truskawkowym, posypujemy podsmażonymi płatkami migdałowymi.

niedziela, 20 listopada 2011

Ciasteczka bananowe

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka rozgniecionych bananów
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i z cukrem. Następnie dodajemy składniki mokre, czyli jajko, mleko, banany, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy, by nie było grudek (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany).
2. Na blaszkę obsypaną mąką kładziemy łyżką ciasto (jedno ciastko z jednej łyżki ciasta w większych odległościach).
3. Ciastka pieczemy ok. 15 min.w 200 stopniach. Wystudzone ciastka polewamy roztopioną czekoladą.

środa, 16 listopada 2011

Dietetyczne ciasteczka

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:
1. W misce wszystkie składniki dokładnie łączymy (najlepiej wyrabiamy ręką). Formujemy kulki wielkości dużego orzecha.
2. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie je spłaszczamy.
3. Ciasteczka pieczemy przez 20 min. w 200 stopniach.

sobota, 12 listopada 2011

Ciasto tulipan

Składniki:
- 6 jajek
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
- 1/2 szklanki maku


Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, miksujemy na gładką masę.
2. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Jedną pozostawiamy gładką, do drugiej dodajemy kakao, do trzeciej kisiel, a do czwartej mak. Każdą część osobno mieszamy.
3. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na środek kładziemy po jednej łyżce każdego rodzaju ciasta (najlepiej zacząć od jasnej, niezabarwionej masy, następnie kakaową, później makową, a na końcu różową). W podobny sposób nakładamy ciasto na dwóch końcach keksówki.
4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, żeby nie przypaliło się z wierzchu

czwartek, 10 listopada 2011

Gratkowe racuchy

Składniki:
- 300g jogurtu Gratka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Jajko roztrzepujemy z jogurtem, następnie dodajemy mąkę zmieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.
2. Placuszki smażymy na małej ilości oleju, po usmażeniu kładziemy na ręczniczkach papierowych, żeby pozbyć się tłuszczu.


piątek, 4 listopada 2011

Wiewiórka

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jabłka
- 3/4 szklanki orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy grubo siekamy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodajemy olej, miksujemy na gładką masę.
3. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i orzechy, delikatnie mieszamy.
4. Ciasto wlewamy do średniej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 40-50 min. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

środa, 2 listopada 2011

Deser Słodka Eksplozja

Składniki:
- 3 sztuki gruszek świeżych lub ze słoika
- 1 opakowanie delicji
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 200g orzechów nerkowca

Sposób przygotowania:
1. Delicje i gruszki kroimy w kostkę.
2. Budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (2 budynie na 1litr mleka).
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na małym ogniu dodając kilka łyżek mleka.
4. Do pucharków najpierw kładziemy pokrojone delicje, następnie gruszki, ciepły budyń, aby delicje trochę się rozpuściły. Na końcu polewamy czekoladą i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi