niedziela, 30 października 2011

Czerwone placuszki z warzywami

Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 2 jajka
- 1 mała zielona papryka
- 1/3 puszki czerwonej fasolki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 op. sera typu parmezan
- sól, pieprz
- oregano

Sposób przygotowania:
1. Jajka mieszamy z mąką, koncentratem i mlekiem na gładką masę.
2. Następnie dodajemy fasolkę, posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w kosteczkę.
3. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
4. Placuszki smażymy na małej ilości oleju, po przewróceniu posypujemy serem, następnie po upieczeniu kładziemy na papierowe ręczniczki, żeby pozbyć się tłuszczu.

czwartek, 27 października 2011

Migdałowa zupa z dyni

Składniki:
- 1,5 szklanki puree z dyni (dynię należy ugotować na odrobinie wody i zmiksować)
- 3 szklanki mleka
- 1 garść płatków migdałowych
- kilka kropel olejku migdałowego
- 3-4 łyżki cukru
- 1/2 opakowania makaronu


Sposób przygotowania:
1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy olejek i cukier, zagotowujemy. Następnie dodajemy puree z dyni, mieszając, gotujemy ok. 15 min.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gdy będzie gotowy, przepukujemy go wodą i wsypujemy do gorącej zupy, żeby trochę nią naszedł.
3. Płatki migdałowe podsmażamy chwilę na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałowymi.

niedziela, 23 października 2011

Zupa jarzynowa z fasolą

Składniki:
- 10 dag suchej fasoli perłowej
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- 1 mała papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 mała cukinia
- 10 dag wędzonej szynki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- bazylia
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie zalewamy 1 litrem świeżej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godz., aż fasola będzie miękka.
2. Włoszczyznę oczyszczamy i drobno kroimy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Cukinię, ziemniaki, pomidory i paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Szynkę również kroimy w kosteczkę.
3. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy szynkę i chwilę smażymy.
4. Do miękkiej fasoli dodajemy warzywa, gotujemy do ich miękkości, pod koniec wrzucamy szynkę. Zupę doprawiamy przyprawami i ziołami do smaku. Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać trochę wrzątku.

piątek, 21 października 2011

Gruszkowy deser

Składniki:
- 3 duże gruszki
- 400g jogurtu greckiego
- kawałek ciasta biszkoptowego lub mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
1. Dwie gruszki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy z dodatkiem cynamonu, aż powstanie konsystencja dżemu (można podlać odrobiną wody).
2. Jedną gruszkę obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z jogurtem i cukrem.
3. Kawałek ciasta drobno kruszymy. W pucharkach układamy warstwy: ciasto-gruszki-masa jogurtowa-ciasto-gruszki-masa jogurtowa. Na końcu można posypać odrobinę cynamonu.

środa, 19 października 2011

Pasta jajeczna bez majonezu

Składniki:
- 4 jajka
- koperek
-100g sera feta
- sól i pieprz


Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo ok. 8 min., obieramy i kroimy w kostkę. Kilka gałązek koperku drobno siekamy. Ser feta kroimy w kostkę.
2. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie łyżką, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem, można dodać odrobinę ketchupu.

poniedziałek, 17 października 2011

Szaszłyki z cukinią

Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 mała cukinia zielona
- 1 mała cukinia żółta
- 5 dużych pieczarek
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- szczypta kminku
- bazylia
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka kroimy na niezbyt duże kawałki. Przygotowujemy marynatę z jogurtu, 2 łyżek oliwy, papryki, kminku, soli i pieprzu. Wrzucamy do niej mięso, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 1-2 godzin do lodówki.
2. Zieloną cukinie myjemy, kroimy w plasterki szerokości ok. 1 cm, żółtą cukinie obieramy i kroimy w większą kostkę, tak by nie spadła z patyczków. Pieczarki obieramy, kroimy na połówki, jeśli są duże na ćwiartki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i kropimy 2 łyżkami oliwy, delikatnie mieszamy.
3. Na patyczki, na przemian nabijamy mięso i warzywa, obsypujemy na końcu bazylią. Szaszłyki wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, pieczemy w piekarniku ok. 45 min. w 180 stopniach.

piątek, 14 października 2011

Mleczna kanapka

Składniki:
*na ciasto:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę:
- 200g masła
- 150g margaryny
- 2 szklanki mleka w proszku (niebieskie, pełnotłuste)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
*dodatkowo:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
- kilka łyżek mleka


Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao, miksujemy. Ciasto wykładamy do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia średniej formy.
2. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach (do momentu suchego patyczka).
3. Mleko płynne zagotowujemy z cukrami, studzimy. Masło i margarynę ucieramy, dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucieramy. Na końcu wsypujemy mleko w proszku i ucieramy na gładką masę.
4. Czekoladę rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka, tak by powstała jednolita polewa.
5. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż i przekładamy mleczną masą. Na końcu polewamy rozpuszczoną czekoladą, wkładamy na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem ciasto wyciągamy wcześniej z lodówki.

wtorek, 11 października 2011

Naleśniki biszkoptowe w sosie gruszkowym

Składniki:
*na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
*na sos:
- 0,5kg obranych gruszek
- łyżka rumu
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy ciasto. Do mąki dodajemy kakao, żółtka, mleko, wodę, olej, wszystko dokładnie mieszamy. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pozostałej masy, delikatnie mieszamy.
2. Naleśniki smażymy na oleju, po upieczeniu kładziemy na papierowe ręczniczki, aby odsączyć tłuszcz.
3. Oczyszczone gruszki kroimy w kostkę, podlewamy połową wody, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości (można owoce zmiażdżyć widelcem). Następnie dodajemy cynamon, rum oraz śmietanę, mieszamy. Resztę wody mieszamy z mąką, wlewamy do gruszek, mieszamy do zagotowania.
4. Naleśniki polewamy ciepłym sosem.

poniedziałek, 10 października 2011

Bułeczki, które rosną kiedy śpisz

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25g masła
- 1 szklanka mleka+do posmarowania
- 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- ziarenka maku i sezamu

Sposób przygotowania:
1. Wieczorem przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy do tego mąkę, sól, jajko oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy bułeczki i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstawiamy na noc do lodówki.
2. Rano bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem, sezamem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 250 stopni. Pieczemy 10-15 min, aż bułeczki się zrumienią. Bułeczki są pełne, bardzo syte, a zarazem miękkie.

czwartek, 6 października 2011

Orzechowe paluszki

Składniki:
* na ciasto:
- 100g masła
- 100g margaryny
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 op. cukru waniliowego
- 50g cukru pudru
- 80g drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
* dodatkowo:
- 1/2 tabliczki czekolady
- kilka łyżeczek mleka 

Sposób przygotowania:
1.  Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy i formujemy kulkę, którą wkładamy na 30 min. do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki formujemy paluszki ok.10cm długości, układamy je na obsypanej mąką foremce w pewnych odległościach. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10 min. na lekko złoty kolor.
3. Czekoladę rozpuszczamy w  kilku łyżeczkach mleka, tak by miała dość gęstą konsystencje. Ostudzone paluszki kładziemy na kratce i polewamy czekoladą, kładziemy na chwile do lodówki.

wtorek, 4 października 2011

Zupa jarzynowa z makaronem

Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 2 duże ziemniaki
- 1 mała cukinia
- 1/2 opakowania makaronu nitki
- natka pietruszki
- bazylia
- sól i pieprz
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
1. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1,5 litra wody. Marchewkę, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu, chwile gotujemy.
2. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone w połówki plasterków cukinię, chwilę ją smażymy, następnie dodajemy do bulionu i pozostałych warzyw. Gotujemy do miękkości warzyw.
3. Makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu dodajemy go do zupy.
4. Zupę gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 min., przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. 

niedziela, 2 października 2011

Makaron z warzywami

Składniki:
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 1 duża cukinia
- 3 pomidory
- sól, pieprz
- bazylia, oregano, tymianek
- op. makaronu

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy pokrojone i oczyszczone papryki, chwile smażymy.
2. Następnie dodajemy pokrojone i obrane pieczarki oraz cukinię, wszystko smażymy, aż warzywa puszczą sok. Na końcu dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej wkładamy je do wrzątku i obieramy).
3. Smażymy, aż warzywa będą miękkie i przyjmą konsystencje sosu, przyprawiamy.Sos podajemy z ugotowanym makaronem.

Videoprzepis

Top Blogi