niedziela, 31 lipca 2011

Fasolka w sosie pomidorowym

Składniki:
- 2 kg fasolki żółtej szparagowej
- 40 dag marchewki
- 40 dag cebuli
- 2 małe słoiki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki oleju
- 2 liście laurowe
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki octu 10%
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki. Marchewki obieramy i ścieramy na tartce, na średnich oczkach. Cebulę i marchewki dusimy na oleju przez ok. 15 min. Dodajemy liście laurowe,pieprz, 2 łyżki soli, cukier, przeciery, ocet, chwile gotujemy.
2. Odcinamy końcówki fasoli, kroimy ją na pół, zalewamy wodą, dodajemy pozostałą sól. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy ją na sicie i przekładamy do wcześniej przygotowanej zalewy z marchwi i cebuli. Wszystko dusimy jeszcze 15 min.
3. Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy słoiki ok. 20-30 min.

sobota, 30 lipca 2011

Murzyńskie cycki

Składniki:
*na ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka maku
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę:
- 1 puszka ananasów
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 200g masła
*dodatkowo:
- 1 op. ciemnej polewy
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 łyżeczki cappuccino

Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na białą masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, nadal miksując. Wsypujemy mak, miksujemy. Ciasto wlewamy do średniej formy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min.
2. Plasterki ananasów kroimy w drobną kostkę (odłożyłam 2 plasterki, pozostałe skroiłam). Z puszki odlewamy szklankę soku, dodajemy szklankę mleka (trochę zostawiamy na rozmieszanie budyniu, mąki ziemniaczanej) i przygotowujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzony budyń, miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone ananasy, mieszamy. Gotową masę nakładamy na ostudzone ciasto makowe. Posypujemy kakaem.
3. Biszkopty zamaczamy na krótko w rozpuszczonym cappuccino ( w pół szklanki wody). Na krem układamy biszkopty, polewamy polewą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

czwartek, 28 lipca 2011

Leczo z cukinią

Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 2 średnie cukinie
- 1 słoiczek domowego przecieru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki ketchupu
- szczypta mielonej papryki chili
- ok. 300-400g wędliny (np.parówki, kiełbasy,boczku)
- sól, pieprz, vegeta
- 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy cukinię obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę oraz łyżeczkę soli. Wszystko przez chwile dusimy. Dodajemy pokrojone w małe paski papryki, wsypujemy tymianek, oregano,papryki w proszku, gotujemy.
2. Wędlinę kroimy na małe kawałki, chwile podsmażamy, następnie dodajemy do warzyw. Wszystko zalewamy przecierem, dodajemy ketchup, przyprawiamy pieprzem i vegetą do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw.

środa, 27 lipca 2011

Sałatka z cukinią

Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 3 czerwone papryki
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 1 pęczek pietruszki
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżka mielonego pieprzu
- 5 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- po 1 łyżce oleju na każdy słoiczek

Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy i ścieramy na większych oczkach. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę, cebule siekamy. Pietruszkę drobno siekamy. Cukinie obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę.
2. W dużym garnku zagotowujemy cukier, ocet, wszystkie przyprawy i wodę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy 20 min. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, do każdego dodajemy łyżkę oliwy, zakręcamy. Słoiki dla trwałości gotujemy 20 min.

wtorek, 26 lipca 2011

Naleśniki budyniowo-bananowe

Składniki:
*na naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 300ml podgrzanego mleka
- 10g drożdży
- olej do smażenia
*na nadzienie:
- 1 mały serek homogenizowany
- 1 budyń waniliowy
- 2 banany
- 500ml mleka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy jajka, mąkę, wszystko miksujemy na gładką masę i odstawiamy na ok. 1 godz. Na małej ilości oleju smażymy naleśniki.
2. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, dodajemy do niego cukier puder i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do budyniu serek, zmiażdżone banany i rodzynki, wszystko mieszamy. Przygotowaną masę nakładamy na usmażone naleśniki, zawijamy je w trójkąty.

poniedziałek, 25 lipca 2011

Cukinia w kurkumie

Składniki:
- 2kg cukinii
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki octu
- 2 papryki czerwone
- 2 średnie cebule
- 3/4 opakowania kurkumy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki gorczycy

Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, kroimy w plasterki, jeśli jest duża wydrążamy środek. Paprykę kroimy w słupki, cebulę krążki. Wszystkie warzywa mieszamy w misce, dodajemy do nich gorczycę, wyciśnięty czosnek, kurkumę, cukier i ocet. Pozostawiamy to na ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszamy, żeby puściło sok.
2. Po tym czasie przekładamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut.

piątek, 22 lipca 2011

Dżem śliwkowo-jabłkowy

Składniki:
- 1kg obranych jabłek
- 1kg wypestkowanych śliwek
- 40dag cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Wypestkowane śliwki wraz z jabłkami wrzucamy do garnka, wlewamy pół szklanki wody i wszystko dusimy do konsystencji dżemu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon, cukier i jeszcze chwile gotujemy.
2. Gorący dżem przekładamy do słoików, kładziemy do góry dnem lub chwile zagotowujemy.

czwartek, 21 lipca 2011

Potrawka drobiowa z ryżem

Składniki:
- 2 torebki ryżu błyskawicznego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 filety drobiowe
- 1 mała puszka groszku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 ml śmietany 18%
- sól, pieprz, vegeta

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do wody kurkumę.
2. Mięso kroimy w kawałki obsmażamy na patelni, następnie prószymy w mące. Zalewamy śmietaną, przyprawiamy. Odsączamy groszek i dodajemy do mięsa, gdy sos jest za gęsty można dolać trochę wody. Podajemy z ryżem.

Dżem morelowy

Składniki:
- 2kg moreli
- sok z 1/2 cytryny
- 100ml wody
- 50dag cukru

Sposób przygotowania:
1. Wyjmujemy pestki z moreli, kroimy owoce na małe kawałki i podsmażamy w garnku wraz z wodą. Dodajemy sok z cytryny. Gdy owoce będą miękkie wszystko miksujemy. Dodajemy cukier, smażymy do ulubionej konsystencji.
2. Dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy, kładziemy do góry dnem (można słoiki chwile zagotować).

środa, 20 lipca 2011

Sernik homo z owocami

Składniki:
*na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*na masę serową:
- 600g serka homogenizowanego
- 1 budyń śmietankowy
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
 *dodatkowo:
- 6 śliwek
- 3 morele

Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Dzielimy je na dwie części 1/3 i 2/3.
2. Mieszamy serek z cukrem i budyniem. Dodajemy stopioną, ostudzoną margarynę. Na końcu mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.
3. 2/3 ciasta wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką średniej foremki. Następnie kładziemy masę serową. Na nią układamy pokrojone owoce. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto.
4. Ciasto pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach (powinno się lekko zrumienić).

wtorek, 19 lipca 2011

Złocista zapiekanka

Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 małe opakowanie mieszanki bakalii
- 2 łyżki cukru brązowego
- łyżka masła
 - 1/2 bochenka starego ciemnego chleba (użyłam żurawinowego)

Sposób przygotowania:
1. Chleb kroimy w kostkę. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, kładziemy do niego pokrojone kromki. Masło rozpuszczamy w mleku, wsypujemy bakalie i chwile gotujemy, następnie studzimy. Do mleka z bakaliami dodajemy rozmącone jajko, mieszamy.
2. Kromki zalewamy mlekiem, mieszamy tak, aby wszystkie kawałki były namoczone. Zapiekankę posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach.

Muffiny z wiśniami

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200dag wydrylowanych wiśni

Sposób przygotowania:
1. Jajka z cukrem i z solą ubijamy na puszystą masę. Dodajemy olej dalej ubijając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, wszystko dokładnie miksujemy (ciasto jest dość gęste).
2. Do foremek nakładamy ciasto, na wierzch kładziemy wiśnie. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach (powinny się zrumienić). Muffiny można udekorować czekoladą i posypkami.

niedziela, 17 lipca 2011

Wiśniowy deser

Składniki:
- 1 duży jogurt grecki
- 200g serka waniliowego Danio
- 15 herbatników
- 50dag wiśni bez pestek
- 3 łyżki cukru pudru
- czekoladowa posypka

Sposób przygotowania:
1. Wydrylowane wiśnie zasypujemy łyżką cukru pudru, pozostawiamy na chwile, następnie odlewamy sok.
2. Mieszamy jogurt ze serkiem i pozostałym cukrem pudrem na gładką masę. Herbatniki kruszymy na drobne kawałki.
3. W pucharkach (ok. 6 sztuk) kładziemy kolejno warstwy: wiśnie-masa-herbatniki-wiśnie-masa-posypka.

Zupa koperkowa

Składniki:
- 2 marchewki
- 100g drobnego makaronu
- 1 duży pęczek koperku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- po 4 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 kostki rosołowe
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Dwie kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 litrach wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Marchewki kroimy w plasterki, wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości. 
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany wrzucamy do zupy.
3. Posiekany koperek dodajemy do zupy i chwilę jeszcze gotujemy. Robimy zacierkę ze śmietany i mąki, dokładnie rozmieszanej. Wlewamy ją do zupy, którą po przyprawieniu i zagotowaniu zestawiamy z palnika.

sobota, 16 lipca 2011

Porzeczkowo-kokosowe motylki

Składniki:
- 280g mąki pszennej
- 90ml mleka
- 1 opakowanie drożdży instant
- 45g masła
- 10 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 200g porzeczek

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki oprócz 1 jajka i porzeczek wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto kroimy na 6 równych części. Z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na kształt naleśnika. Na naleśnika kładziemy obrane porzeczki i rolujemy.
3. Podwijamy dwa końce naleśnika pod spód.
4. Z każdej strony nacinamy zostawiając na środku ok. 2 cm.
5. Skrzydła wywijamy, kładziemy motylki na blaszkę posypaną mąką. Każde ciastko smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 20min. w 200 stopniach.



Muffiny z porzeczkami

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka posiekanych orzechów (migdały, orzechy włoskie)
- 90g masła
- 2 szklanki obranych porzeczek
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, orzechami i owocami. Masło miksujemy z jajkami i z cukrem.
2. Do zmiksowanej masy dodajemy na przemian mleko i mąkę z owocami. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką.
3. Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w foremkach, posypujemy cukrem brązowym zmieszanym z cynamonem.
4. Pieczemy ok. 25 min. w 200 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika, zostawiamy jeszcze przez chwilę muffiny przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

czwartek, 14 lipca 2011

Makaron z soczewicą i cukinią

Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 słoiczek domowego przecieru
- 100g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz, ziarenka smaku
- 200g makaronu

Sposób przygotowania:
1. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinie kroimy na połówki talarków, posypujemy solą i odstawiamy. Następnie płuczemy cukinię i podsmażamy na oleju, dodajemy ugotowaną soczewicę i przecier, przyprawiamy i dusimy ok. 25min.
2. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, po odcedzeniu mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem.

Oczko-bułka z nadzieniem

Składniki:
- 4 bułki
- 3 pomidory
- 4 jajka
- 2 łyżki ketchupu
- 6 łyżek mleka
- 1 cebula
- oregano, bazylia
- kostka czosnkowa knorr
- sól i pieprz
- masło

Sposób przygotowania:
1. Bułki kroimy na 1/3 wysokości, wyjmujemy miąższ. Wierzch  i miąższ zalewamy mlekiem, odstawiamy. Wydrążone bułki smarujemy masłem wewnątrz i z zewnątrz, wstawiamy na chwilę do lodówki, by masło stwardniało.
2. Na niewielkiej ilości masła smażymy cebulę. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory, chwile zasmażamy. Dodajemy namoczoną bułkę i jeszcze chwilę smażymy, przyprawiamy i dodajemy ketchup.
3. Masą nadziewamy bułki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, w każdej bułce robimy wgłębienie, wbijamy jajko, posypujemy solą i pieprzem.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 min w 200 stopniach.

środa, 13 lipca 2011

Ciasto porzeczkowe z kruszonką

Składniki:
*na ciasto
- 250ml kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki cukru
- czubata łyżka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2kg porzeczek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
*na kruszonkę
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i żółtkami. Do masy dodajemy śmietanę, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy nadal miksując.
2. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do zmiksowanej masy i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Ciasto posypujemy bułką tartą. Na wierzch kładziemy oczyszczone i osuszone porzeczki.
4. Z mąki, cukru, masła i żółtka wyrabiamy kruszonkę. Jeśli będzie się mocno lepić dodajemy jeszcze mąkę. Kruszonkę rozkładamy na owocach. Ciasto pieczemy ok. 45min. w 180 stopniach.

Dżem wiśniowo-jabłkowy

Składniki:
- 1kg jabłek
- 1kg wiśni
- 50dag cukru
- 1 opakowanie żelfixu

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, wykrawamy ogryzki i kroimy w kostkę. Wiśnie pozbawiamy pestek, zasypujemy cukrem i chwilę smażymy. Do wiśni dodajemy jabłka i dalej gotujemy do konsystencji dżemu.
2. Gorący dżem przekładamy do słoików, kładziemy je na wieczkach, bądź chwilę gotujemy.

wtorek, 12 lipca 2011

Cukinia z farszem

Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 torebka ryżu czarno-białego
- 8 plasterków sera żółtego salami
- oregano, bazylia
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinie kroimy na połówki, wycinamy nasienie. Następnie wydrążamy trochę miąższu z cukinii, który podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy do tego pokrojone pomidory, przyprawiamy i smażymy do miękkości. Farsz mieszamy z ugotowanym ryżem.
2. Cukinie z wydrążonym środkiem lekko solimy i posypujemy pieprzem. Następnie kładziemy je do formy wyłożonej folią aluminiową. Nakładamy na nie farsz, następnie ser pokrojony w paseczki. Wszystko zapiekamy w piekarniku do miękkości cukinii ok. 30 min w 200 stopniach. Gotowe polewamy ketchupem.

Dżem porzeczkowo-jabłkowy

Składniki:
- 4 szklanki obranych i opłukanych czerwonych porzeczek
- 4 duże kwaśne jabłka
- 2 szklanki cukru
- 1 żelfix

Sposób przygotowania:
1. Jabłka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do oczyszczonych porzeczek. Całość smażymy do miękkości i konsystencji dżemu. Dodajemy cukier i żelfix i gotujemy jeszcze 20 min.
2. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem (można słoiki zagotować).

poniedziałek, 11 lipca 2011

Mus z porzeczek

Składniki:
- 2kg porzeczek, np. czarnych
- 1 opakowanie cukru żelującego
- 30dag cukru

Sposób przygotowania:
1. Porzeczki oczyszczamy i przepuszczany przez maszynkę do owoców, bądź przecieramy przez sitko, tak by powstał gęsty sok (bez pestek i skór). Sok doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy do niego cukier żelujący i zwykły. Gotujemy jeszcze ok. 30 min.
2. Gorący mus wkładamy do słoików, które po zakręceniu kładziemy na zakrętce, bądź chwilę zagotowujemy słoiczki. Mus idealnie pasuje do kanapek i deserów.

Placek z porzeczkami i cynamonem

Składniki:
- 5 łyżek masła
- 3 jajka
- 120g cukru
- 150g mąki pszennej
- 70g mąki ziemniaczanej
- 250g porzeczek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy w misce tak, aby powstała lekka pianka. Dodajemy masło i cukier, miksujemy na gładką masę. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. Suche składniki stopniowo wrzucamy do zmiksowanej masy, nadal miksując.
2. Na końcu obsypujemy porzeczki mąką ziemniaczaną, owoce wrzucamy do zmiksowanej masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do małej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach.

niedziela, 10 lipca 2011

Dżem wiśniowo-porzeczkowy

Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 kg czarnych porzeczek
- 0,5 kg cukru
- 1 opakowanie żelfixu

Sposób przygotowania:
1. Do wydrylowanych wiśni dodajemy oczyszczone porzeczki. Smażymy do konsystencji dżemu (można rozgnieść owoce łyżką do gniecenia ziemniaków). Na końcu dodajemy cukier i żelfix, smażymy jeszcze ok. 20 min.
2. Dżem przekładamy do słoiczków i kładziemy na zakrętkach lub przez chwilę zagotowujemy.

sobota, 9 lipca 2011

Dżem wiśniowo-bananowy

Składniki:
- 2 banany
- 2 kg wiśni
- 30 dag cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 opakowanie żelfixu

Sposób przygotowania:
1. Do wypestkowanych wiśni dodajemy rozgniecione banany, wszystko smażymy do konsystencji dżemu. Na końcu dodajemy cukier, kwasek cytrynowy i żelfix, wszystko chwilę jeszcze smażymy.
2. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, kładziemy je na zakrętkach (można chwile zagotować) dla lepszej trwałości.

czwartek, 7 lipca 2011

Pomarańczowy dżem z cukinii

Składniki:
- 2,5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka)
- 40 dag cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 łyżki olejku pomarańczowego
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:
1. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Kroimy ją w kostkę, zalewamy 1/2 szklanki wody i smażymy do jej miękkości.
2. Dodajemy galaretki, olejek, cukier i kwasek cytrynowy. Wszystko smażymy jeszcze ok. 30 min. (można zmiksować). Nakładamy do słoiczków, kładziemy je na zakrętce lub chwile gotujemy w garnku dla trwałości.

środa, 6 lipca 2011

Parówki w cieście drożdżowym

Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 8-10 parówek

Sposób przygotowania:
1. Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, następnie sól i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odkładamy na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia ciasta.
2. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką, zagniatamy kilka razy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kwadraty o grubości 4-5 mm i zawijamy w nie kawałki parówek.
3. Po zawinięciu układamy je na blaszkę posypaną mąką. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Powinny się lekko zrumienić. Podawać z ketchupem lub z sosem czosnkowym.

poniedziałek, 4 lipca 2011

Dżem brzoskwiniowo-pomarańczowy

Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 2 pomarańcza
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 kg cukru

Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie wkładamy do wrzątka na 1 min, następnie przelewamy je zimną wodą. Obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do rondla wraz z obranymi i pokrojonymi pomarańczami. Zalewamy sokiem z cytryny i 1/2 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną.
2. Dodajemy cukier i gotujemy, aż powstanie gęsta masa, ok. 30 min.
3. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy i kładziemy słoiki na zakrętce (można również słoiki zagotować w garnku).

niedziela, 3 lipca 2011

Kurczak w sosie sojowym

Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego lub jasnego
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- opakowanie makaronu ryżowego
- sól i pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, następnie podlewamy go sosem sojowym i smażymy ok. 5 min. Do mięsa dodajemy pokrojoną paprykę i por, następnie wlewamy bulion zrobiony z kostki rosołowej i szklanki wody. Wszystko dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem i wlewamy do potrawy. Dusimy ok. 10 min, sos powinien zgęstnieć.
3. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przed podaniem makaron polewamy sosem.

sobota, 2 lipca 2011

Ciasteczka z jabłkami

Składniki:
- 35 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 10 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
- 1 dag drożdży
- 1 łyżka cykru
- 50 dag winnych jabłek
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, następnie miękkie masło, jajko, żółtko, drożdże rozmieszane w śmietanie. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. Ciasto rozwałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki. Plasterki obranych jabłek zawijamy w placuszki, tak aby powstały pierożki.
3. Ciastka układamy na natłuszczonej blaszce i wysypanej mąką. Pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

piątek, 1 lipca 2011

Mini pizza

Składniki:
*na ciasto:
- 0,5kg mąki pszennej
- paczka drożdży instant 7g
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 szklanki ciepłej wody
*na sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy
- oregano, sól, pieprz
- 1 czerwona papryka
*dodatkowo:
- 20dag żółtego sera
- 2 pomidory
- 4 pieczarki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 8 plasterków szynki

Sposób przygotowania:
1. Ciasto-składniki sypkie mieszamy, stopniowo dodajemy wodę wymieszaną z drożdżami. Dodajemy olej, ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od ręki, powinno się lekko rozciągać. Pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Sos-paprykę drobno kroimy, gotujemy ją z przecierem, aż będzie jednolita masa, dodajemy przyprawy.
3. Wycinamy kółka wielkości dłoni, grubości ok. 1 cm. Wykładamy je na posypaną mąką blachę i podpiekamy ok.8 min w 200 stopniach. Następnie je wyciągamy, smarujemy sosem, kładziemy pokrojoną szynkę, warzywa, posypujemy serem i oregano. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 min. w 200 stopniach. Podajemy z ketchupem bądź z sosem czosnkowym. Wychodzi ok. 20 mini pizz. Ciasto można zamrozić na później.

Videoprzepis

Top Blogi