czwartek, 30 czerwca 2011

Zupa pieczarkowa

Składniki:
- 1 duża marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 400g pieczarek
- 2 kostki grzybowe Knorr
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml śmietany 12%
- sól i pieprz
- 200 g makaronu, np.muszelki

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, zagotowujemy. Wrzucamy do niej kostki grzybowe, następnie startą marchewkę, pietruszkę, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, posiekaną cebulę. Wszystko gotujemy do miękkości pieczarek. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
2. Robimy zaklepkę z śmietany i łyżeczki mąki. Wlewamy ją do zupy. Przyprawiamy ją solą i pieprzem.
3. W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie go odsączamy i wrzucamy do zupy. Gotujemy wszystko jeszcze ok. 10 min.

środa, 29 czerwca 2011

Karkówka ze śliwką i ogórkiem

Składniki:
- 700g karkówki
- 4 ogórki kiszone
- 2 średnie cebule
- musztarda
- majeranek
- miseczka mąki pszennej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kostka do mięs Knorr
- 20g suszonej śliwki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrojoną podsmażamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Suszoną śliwkę i ogórki kroimy w paski.
3. Z karkówki wycinamy plastry grubości ok. 1 cm, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, następnie każdy kawałek smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem, solą i majerankiem. Następnie kładziemy ogórek, śliwkę i cebulę. Każdy kawałek rolujemy, przekłuwamy wykałaczkami, aby się nie rozwinęły. Roladki oprószamy w mące, podsmażamy na maśle, następnie zalewamy ok. szklanką wody, dodajemy kostkę i przecier, całość dusimy do miękkości mięsa. Uważamy, aby się nie przypiekły, można podlać jeszcze wodą.

wtorek, 28 czerwca 2011

Kapusta z pieczarkami

Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 400g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- pieprz, sól
- ziarenka smaku

Sposób przygotowania: 
1. Kapustę szatkujemy, zalewamy ją 1 szklanką wody i gotujemy, aż zmniejszy objętość.
2. Cebulę drobno kroimy, przesmażamy ją na maśle, dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki, wszystko dusimy ok. 10 min.
3. Pieczarki dodajemy do kapusty, przyprawiamy i dusimy od czasu do czasu mieszając ok. 30 min. Można podawać zarówno z kaszą, makaronem, jak i z ziemniakami.


Śniadaniowe placuszki w wersji light

Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 100g białego serka light
- pomidor, szczypiorek, rzodkiewka
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Dokładnie wymieszać jajko z otrębami i 2 łyżkami jogurtu. Placuszki smażyć na bardzo małej ilości oleju, a później wyłożyć je na papier, aby odsączyć tłuszcz.
2. Biały ser wymieszać z 2 łyżeczki jogurtu. Białą masę wyłożyć na usmażone placuszki, na wierzch można położyć warzywa i do smaku posypać solą i pieprzem.

poniedziałek, 27 czerwca 2011

Kawowe ciasto z wiśniami

Składniki:
* na ciasto:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* na masę kawową:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cappuccino (proszek)
- 250g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
* dodatkowo:
- 1 słoiczek wiśni
- do dekoracji wiśnie w spirytusie, posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier i kolejno żółtka, cały czas mieszając. Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia, mieszamy, a następnie dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy (ja użyłam małą, wtedy wyszedł wyższy). Pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni.
2. Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka (powinien mieć gęstą konsystencję) i studzimy. Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem i kawą, dodając stopniowo ostudzony budyń, aż powstanie gładka masa.
3. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na trzy płaty. Na każdy płat wykładamy równomiernie krem na przemian z wiśniami. Wierzch ciasta można udekorować czekoladową posypką i wiśniami.


Z patelni na słodko-pikantno

Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- opakowanie makaronu ryżowego
- sos słodko-pikantny tao tao
- sól i pieprz
- oliwa

Sposób przygotowania:
1. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Warzywa kroimy w paski, podsmażamy je do miękkości na 2 łyżkach oliwy, przyprawiamy. Gotowy makaron wrzucamy do warzyw, chwile smażymy.
3. Gotowe danie polewamy sosem słodko-pikantnym.

niedziela, 26 czerwca 2011

Babka cynamonowa z suszonymi śliwkami

Składniki:
- 200g margaryny
- 175g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 4 jaja
- 150g mąki pszennej
- 150g zmielonych orzechów lub migdałów
-  100g suszonych śliwek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
1. Zmiksować na jednolitą masę tłuszcz, cukier, cukier waniliowy, sól, cynamon, następnie dodawać po jednym jajku, mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Do jednolitej masy dodajemy orzechy, kandyzowaną skórkę, na końcu pokrojone śliwki, oprószone w mące. Wszystko delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wylewamy do średniej formy babkowej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 45 min. Babka powinna pęknąć. Można ją polać czekoladą.

sobota, 25 czerwca 2011

Drobiowe roladki z nadzieniem

Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 10 dag żółtego sera
- 10 plasterków szynki
- 1 kostka czosnkowa Knorr
- kilka gałązek natki pietruszki
- pieprz
- mąka, tarta bułka
- 2 małe jajka
- przyprawa typu ziarenka smaku

Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy i rozbijamy na kotlety. Każdy posypujemy z jednej strony pieprzem i kosteczką czosnkową. Pozostawiamy na ok. 15 min.
2. Następnie na każdy kotlet kładziemy plasterek szynki, żółtego sera oraz posypujemy posiekaną pietruszką. Kotlety zawijamy w roladki, dociskamy je w dłoni, aby się złączyły.
3. Roladki najpierw obtaczamy w mące, póżniej zanurzamy w jajku zmieszanego z ziarenkami smaku, na końcu obtaczamy w tartej bułce. Roladki ściskami w dłoni, aby dobrze się złączyły i żeby ser nie wyciekał.
4. Smażymy na oleju, na małym ogniu aż będą mieć złoty kolor.

piątek, 24 czerwca 2011

Marynarska sałatka

Składniki:
- 2 pomidory
- 2 małe zielone ogórki
- 1 czerwona papryka
- 1 sałata
- 6 oliwek
- 1 opakowanie makaronu tortellini z grzybami
- 3 ugotowane jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 10 dag  sera gorgonzola
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Pomidory, ogórki, paprykę, jajka kroimy w kostkę. Dodajemy  do tego ugotowany makaron według przepisu na opakowaniu.
2. Przygotowujemy sos. Mieszamy musztardę, majonez, sól i pieprz do smaku. Dodajemy go do wcześniej pokrojonych produktów.
3. Sałatę kroimy na małe płaty, układamy ją na talerzu, następnie wykładamy na nią wymieszaną sałatkę. Na wierzch kładziemy pokrojony w kostkę ser i oliwki.

czwartek, 23 czerwca 2011

Gołąbki bez zawijania

Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego
- 400g białej kapusty
- 1 szklanka kaszki manny
- 1 cebula
- 2 jajka
- pieprz, sól, kminek, oregano
- tarta bułka
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:
1. Kapustę szatkujemy na drobno, mieszamy ją z mięsem, jajkami, cebulą, przyprawami, ziołami do smaku. Wsypujemy kaszę i jeszcze raz mieszamy. Z masy formujemy płaskie klopsy i obtaczamy je w bułce.
2. Klopsiki smażymy na oleju, na złoty kolor. Przekładamy je do rondla podlewamy bulionem, przecierem i dusimy na małym ogniu ok. 40 min.



wtorek, 21 czerwca 2011

Placuszki ryżowe z wiśniowym sosem

Składniki:
- 1 woreczek ryżu
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek masła
- 1 kisiel wiśniowy
- 1 słoiczek kompotu z wiśni
- 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować i wystudzić. W misce zmiksować mleko z mąką, cukrem waniliowym, solą, proszkiem do pieczenia, jajkiem, następnie dodać ryż i wystudzone sklarowane masło. Wszystko wymieszać. Placuszki smażyć na małej ilości oleju na złoty kolor.
2. Odsączyć sok od wiśni, do soku wlać 2 szklanki wody, wsypać cukier, zagotować. W pół szklance wody rozpuść kisiel, wlać do wrzącego soku, energicznie mieszać, dodać wiśnie i gotować jeszcze ok. 5min. Na końcu łyżką do ziemniaków rozgniatamy wiśnie. Placuszki polewamy sosem.

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Składniki:
- 400g makaronu świderki
- 4 średnie pomidory
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ok.170g)
- oregano, bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki ketchupu
- płaska łyżeczka cukru
- 1 kostka czosnkowa (lub 2 ząbki świeżego)

Sposób przygotowania:
1. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, smażymy na patelni, aż zrobi się konsystencja sosu (ok.15 min.). Dodajemy przyprawy, zioła, cukier, ketchup. Na końcu dodajemy odsączonego tuńczyka. Dusimy razem ok. 7 min.
2. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, z łyżką oliwy, po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z przygotowanym sosem. Można posypać świeżym oregano.

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Owocowy sernik na zimno

Składniki:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 0,5kg truskawek + truskawki  na wierzch do dekoracji
- 200g jagód
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 1 duży serek homogenizowany waniliowy, np. Danio
- 1 duży gęsty jogurt naturalny
- 250ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie żelatyny na litr wody (my rozpuszczamy w 1/4 szklance wody)
- 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:
1. W średniej formie układamy biszkopty. Miksujemy 0,5kg truskawek, wsypujemy do nich jagody oraz dodajemy galaretki o smaku owoców leśnych rozpuszczone w 1 szklance wody. Mus pozostawiamy do częściowego stężenia, następnie wylewamy go na biszkopty i wkładamy do lodówki.
2. W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy serek, jogurt, cukier puder, na koniec dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Wszystko mieszamy, wylewamy na wcześniejszą warstwę, układamy na nią połówki truskawek, wkładamy do lodówki.
3. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 0,5 litra wody, studzimy, wylewamy na wcześniejsze warstwy. Wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.

niedziela, 19 czerwca 2011

Ciasto agrestowe

Składniki:
*na ciasto:
- 260g mąki krupczatki
- 125g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 *na piankę:
- 3 białka
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 100g cukru pudru
*dodatkowo:
- 300g agrestu
- kaszka manna do obsypania formy

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Dokładnie zagniatamy ciasto, 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalki, resztę do lodówki na ok. 1 godz.
2. Małą blaszkę smarujemy masłem, obsypujemy kaszką manną. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Na ciasto kładziemy umyty agrest (większe kulki można poprzecinać).
3. Białka ubijamy, dodajemy budyń,cukier, dalej miksując na gładką masę. Wylewamy ją na owoce.
4. Ciasto  z zamrażalnika trzemy na tartce i posypujemy na piankę.
5.Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika-pieczemy w 200 stopniach przez ok. 45 min. Ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem.

piątek, 17 czerwca 2011

Domowa lemoniada

Składniki:
- 3 gałązki mięty
- 2 cytryny
- 2 płaskie łyżki miodu
- 1,5 litra wody
- kostki lodu

Sposób przygotowania:
1. Mięte zalewamy szklanką gorącej wody, zamykamy, aby powstał napar, studzimy, przelewamy przez sitko.
2. Do chłodnego  naparu dodajemy sok wyciśnięty z 1,5 cytryny, miód, mieszamy. Wstawiamy lemoniadę do lodówki, aby się schłodziła.
3. Lemoniadę podajemy z kostkami lodu, cytryną, ewentualnie z listkami mięty.

środa, 15 czerwca 2011

Szaszłyki z patelni

Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- papryka
- 1 duża czerwona cebula
- zielony ogórek
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawa do grilla, oregano, tymianek, słodka papryka
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Warzywa kroimy na dość dużą kostkę (pieczarki i ogórek obieramy).
2. Mięso kroimy, mieszamy go z marynatą z musztardy, oliwy, ziół, cytryny i przypraw.
3. Nabijamy na patyki warzywa i mięso. Posypujemy je jeszcze przyprawą do grilla
4. Szaszłyki smażymy na oliwie na patelni, od czasu do czasu podlewając wodą by się nie przypaliły. Dusimy do miękkości, ok.25 min. Podawać z pieczonymi ziemniakami i z sosem czosnkowym.

Ciasteczka Corn Flakes

Składniki:
- 100g masła
- 0,5 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cukru białego
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka pokruszonych Corn Flakes (płatki kukurydziane)

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrami, dodać jajko i olej, wymieszać. Następnie dodać masę mączną, na końcu płatki owsiane i Corn Flakes.
3. Z ciasta formować kulki, blachę wysmarować tłuszcem i obsypać mąką, położyć na nie ciastka w większej odległości, lekko spłaszczając.
4. Piec 15 min w 200 stopniach.

poniedziałek, 13 czerwca 2011

Ptysie z bitą śmietaną i dżemem

Składniki:
- 18 dag mąki pszennej
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 8 dag masła
- 4 jajka
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 2 fix do śmietany
- słoiczek kwaśnego dżemu, np. porzeczkowy
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. W rondelku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Naczynie zdejmij z ognia i wsyp mąkę, energicznie mieszając.
2. Znów postaw naczynie na ogniu, podgrzej, mieszając, aż ciasto stanie się szkliste.
3. Zdejmij naczynie z ognia, wbijaj po jednym jajku i ucieraj masę, aż będzie jednolita. Odstaw ciasto na 10 min.
4. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia, szprycą lub łyżeczką nakładaj małe porcje ciasta (ptysie urosną), wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min. ( przez pierwsze 10 min. nie otwieraj piekarnika).
5. Pół zimne ptysie przekrój. Ubij śmietanę z fixami i ok. 4 łyżkami cukru pudru. Szprycą na spody ptysiów nałóż śmietanę, łyżeczką połóż na nią małe porcje dżemu i przykryj je górną częścią ciasta. Ptysie włóż do lodówki na ok. 2 godz. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

sobota, 11 czerwca 2011

Bliny kurpiowskie

Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
- 1 torebka cukru waniliowego
- sól
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
2. Utrzyj żółtka z cukrem kryształem, dodaj kwaśne mleko lub maślankę, cukier waniliowy, mąkę, lekko posól. Wszystko należy zmiksować na gładką masę.
3. Na koniec delikatnie połącz masę z ubitym na sztywno białkami.
4. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju (małej ilości). Można podawać je z dżemem, posypane cukrem pudrem.

Budyniowa rozkosz

Składniki:
- 1 litr mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- aromat migdałowy
- 6 łyżek płatków pełnoziarnistych
- po 4 łyżki: suszonej żurawiny, rodzynek, słonecznika

Sposób przygotowania:
1. Z litra mleka odlać pół szklanki, wsypać do niej mąki, kilka kropel aromatu i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Gdy zacznie się gotować wlać mleko wymieszane z mąką, dalej gotując, energicznie mieszać. Gdy zgęstnieje, ostudzić.
2. Słonecznik prażymy na patelni na złoty kolor, po ostudzeniu mieszamy z żurawiną, pokruszonymi płatkami, rodzynkami.
3. Do pucharków (wychodzi ich ok.6) wsypujemy małą warstwę mieszanki, zalewamy odrobiną masy budyniowej, ponownie kładziemy warstwę mieszanki i zalewamy budyniem. Na wierzch posypujemy do dekoracji mieszanką.

środa, 8 czerwca 2011

Mielone w sosie koperkowym

Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- ok. 0,5 szklanki bułki tartej
- 250g pieczarek
- kostka rosołowa
- oregano, bazylia
- vegeta lub ziarenka smaku
- 1 mała cebula
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki śmietany
- pęczek świeżego koperku
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy kroimy na małe i cienkie kawałki i smażymy wraz z cebulą na patelni ok. 5min.
2. Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, ostudzone pieczarki, zioła, tartą bułkę i vegetę do smaku. Wszystko mieszamy i formujemy pulpety, które obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
3. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostkę rosołową i posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. W kubku przygotowujemy zaklepkę z 2 łyżeczek mąki, śmietany i 4 łyżek wody, wlewamy to do gotującego się wywaru.
4. Do wywaru przekładamy usmażone pulpety i gotujemy na małym ogniu 15-20 min. od czasu do czasu mieszając.

środa, 1 czerwca 2011

Schab z warzywami

Składniki:
- 70dag schabu bez kości
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz,oregano, przyprawa typu vegeta
- 3 woreczki kaszy

Sposób przygotowania:
1.Schab rozbić tłuczkiem, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju.
2.Mięso przełożyć do garnka, podlać trochę wodą, dodać starte marchewki, seler, pietruszkę, pokrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy. Wszystko dusić ok 15 min.
3.Dodać koncentrat i od czasu do czasu mieszając dusić na małym ogniu jeszcze ok. 20 min.(do miękkości) Podawać z u gotowaną kaszą.


NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi