piątek, 23 września 2011

Sos cukiniowo-paprykowy

Składniki:
- 1kg cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 dag cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 kg pomidorów
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasienie i również kroimy w małą kostkę.
2. Pomidory na chwilę wkładamy do gorącej wody, następnie je obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
3. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, dodajemy chili, curry, sól, pieprz, wlewamy olej i wodę, wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 25min., od czasu do czasu mieszając.
4. Gorącym sosem napełniamy słoiki, pasteryzujemy ok. 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz