czwartek, 26 maja 2011

Migdałowiec

Składniki:
*na kruche ciasto
  -500g mąki pszennej
  -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  -0,5 szklanki cukru pudru
  -200g margaryny
  -6 żółtek
*na bezę
  -6 białek
  -szklanka cukru pudru
  -1 łyżka mąki ziemniaczanej
*masę kremową
  -450ml mleka
  -3 łyżki mąki pszennej
  -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  -2 żółtka
  -5 łyżek cukru
  -200g masła
  -kilka kropel aromatu migdałowego
*ponadto 
   -słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g)
   -150g płatków migdałowych

Sposób przyrządzenia:
1.Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić. Uformować kule i podzielić ją na dwie połówki.
2.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
3.Średniej wielkości formę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połówkę ciasta rozwałkować i położyć na papier, wyrównując brzegi. Ciasto posmarować połową dżemu, następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na końcu wysypujemy połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45-60 min. (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Jeśli w czasie pieczenia powstają nierówności należy zmniejszyć temperaturę. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniki, ale formy muszą mieć ten sam wymiar lub jeden po drugim.
4.Aby zrobić krem należy zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Resztę mleka zmiksować z 2 żółtkami i mąką i dodać do gotującego mleka. Mieszamy aż powstanie konsystencja budyniu. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ucieramy(miksujemy) go z masłem, dodajemy aromat.
5.Przestudzony placek przekładamy kremem i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi